Ellen Moons, professor 2011
Ellen Moons forskar om molekylära material som leder ström. Hennes forskning handlar bland annat om hur elektriskt ledande polymerer, eller plaster, ska kunna användas i framtidens solpaneler och omvandla solljus till el. Forskningen sträcker sig över ämnesgränserna mellan fysik, kemi och elektroteknik.
Hon har arbetat på Karlstads universitet i tio år. Ursprungligen kommer hon från Belgien där hon läste fysik på Universiteit Gent. Hon disputerade 1995 vid The Weizmann Institute of Science i Rehovot, Israel, med avhandlingen “Linking the Interfacial Chemistry and Physics of CuInSe2- and CdTe-based Photovoltaic Cells and Diodes.” Efter flera års postdokstudier vid Technische Universiteit Delft, EPFL i Lausanne och University of Cambridge och forskningsarbete på företaget Cambridge Display Technology i Cambridge, kom hon år 2000 till Karlstads universitet som forskarassistent och har sedan 2004 haft en tjänst som lektor.
–Jag fokuserar idag främst på grundläggande studier av morfologin i tunna skikt av konjugerade polymerer och fullerenmolekyler. Kombinerat med våra resultat från fotoelektronspektroskopistudier på MAX-lab i Lund ger det en bild av hur materialen är fördelade genom skiktet och hur den fördelningen kan påverka solcellens funktion.
Några av fördelarna med polymerer är att de är lättare att integrera i andra material, eftersom de molekylära skikten appliceras från en lösning, ungefär som målarfärg. I framtiden kan forskarna tänka sig polymerelektronik i tyger eller byggmaterial. Att använda sådana solceller i tyget till en jacka, kan innebära att personen som bär jackan kan ladda sin mobiltelefon i fickan.
–Billiga och lätta solceller baserade på polymerer finns redan idag, men verkningsgraden är än så länge för låg för att vara ett realistiskt alternativ till kiselteknologin.
Sedan 2010 ingår hon som ledamot i Vetenskapsrådets ämnesråd för naturvetenskap och teknikvetenskap och är också ledamot i Svenska Fysikersamfundets styrelse. För sitt arbete inom solcellsforskning tilldelades hon 2011 Göran Gustafssonpriset i fysik av Kungliga Vetenskapsakademien, det största nationella priset inom naturvetenskaplig forskning.
–Det är viktigt att värna om kvaliteten och bredden i svensk forskning. För mig innebär det bland annat vikten av långsiktighet och en bred tolkning av begreppet nyttiggörande. I den närmaste framtiden kommer jag fortsätta att bygga upp verksamheten kring molekylär elektronik vid Karlstads universitet.
Ellen Moons delar sin fritid med familjen, man och dotter, i smultronstället Mölnbacka utanför Karlstad.