Curt Hagquist, professor 2011
Curt Hagquist är socionom och har sedan 80-talet forskat om barns och ungdomars psykiska hälsa. Den första april 2011 blev han befordrad till professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet. 1997 disputerade han i socialt arbete vid Göteborgs universitet, på en avhandling om hur 90-talskrisen påverkade ungdomars sociala förhållanden och hälsa (“The living conditions of young people in Sweden. On the crisis of the 1990s, social conditions and health”).
–Ungdomars psykiska hälsa har blivit sämre under de senaste 20 åren. Det är också ett tydligt samband mellan psykisk hälsa och skolprestationer, säger Curt Hagquist. Resultaten från studien ”Ung i Värmland” (elever i årskurs 9) som startade 1988 visar på en ökning av ungdomar som upplever psykisk ohälsa, när det gäller sömnproblem, oro, huvudvärk etc.
Som projektledare vid Socialstyrelsens epidemiologiska centrum förberedde han de nationella mätningar om skolbarns psykiska hälsa som hösten 2009 genomfördes av Statistiska Centralbyrån. Sedan 2006 har han arbetat deltid som projektledare vid Kungliga Vetenskapsakademien, med fokus på barns och ungdomars psykiska hälsa. Han är också initiativtagare till och föreståndare för Centrum för forskning om barns och ungdomars psykiska hälsa (CFBUPH) vid Karlstads universitet sedan 2009, där ett tiotal forskare och doktorander jobbar idag.
–Utmaningarna är många och kunskapsluckorna stora, till exempel om varför den psykiska ohälsan ökat bland äldre ungdomar. För yngre barn saknas helt information om förändringar över tid.
En av våra viktigaste uppgifter är att återföra resultaten av våra studier, så att de kan omsättas till åtgärder för att förbättra barns och ungdomars psykiska hälsa. Det gör vi exempelvis genom möten och konferenser med elever och skolpersonal.
Hans forskargrupp har ett nära samarbete med Karlstads kommun som genom finansiering från Folkhälsoinstitutet avtalat om ekonomiskt stöd till forskning och utvärdering av ett stort samverkansprojekt med centrumet. Inom regionen har man ett nära samarbete med de värmländska kommunerna, Region Värmland, Landstinget och Länsstyrelsen. På nationell nivå samarbetar man bland annat med Socialstyrelsen, Statens folkhälsoinstitut och Sveriges Kommuner och Landsting. Internationellt sker samverkan bland annat med universitet i Australien och Kanada. CFBUPH deltar också i projekt finansierade av Nordiska Ministerrådet och EU.
–Vårt mål är att centrumet ska bli nationellt ledande och internationellt slagkraftigt, med en stark bas i Värmland och en långsiktig finansiering bland annat genom anslag från de statliga forskningsfinansiärerna, säger Curt Hagquist.