Birgitta Eriksson, professor 2011
Birgitta Erikssons forskningsfält handlar om arbetslivet och hon har nästan jämt haft ett arbetstagarperspektiv. Hon är uppvuxen i Värmland och är beteendevetare i grunden. På Karlstads universitet har hon arbetat i 30 år efter att hon disputerade vid Göteborgs universitet i sociologi 1998. Från 1 juni 2011 är hon professor på Avdelningen för Arbetsvetenskap vid Karlstads universitet.
Efter hennes avhandling ”Arbetet i människors liv” tog hon klivet över till docent i arbetsvetenskap, ett relativt nytt ämne vid universitetet, vilket i sig gör att det är tvärvetenskapligt. Till viss del har hennes forskning också handlat om småföretagares arbetsvillkor. Hon tycker området arbetsliv är spännande bland annat för att det upptar och påverkar en stor del av människors tid.
–Intresset för människors inställning till arbete, arbetsvillkor och organisation och inte minst vad som händer när man blir arbetslös, har präglat min forskning. Mina studier om organisationsförändringar visar exempelvis att personal ofta fungerar som en buffert, tar stöten under besparingstider, för att det inte ska drabba kunderna.
Vad handlar det ”goda arbetet” om i hennes forskning? Ett bra sätt att mäta arbetsmiljön, säger hon, är att titta på balansen mellan egenkontroll, det vill säga vilket inflytande som individen har, hur man utnyttjar individen som resurs och det sociala stöd man känner i arbetskamrater. Feedback från chefen och samarbetet med kollegorna är också viktiga ingredienser.
–Forskning om arbetsvillkor är viktigt för att arbetet påverkar både vår hälsa, ekonomi och hur vi lyckas sy ihop vår vardag. Intresset för arbetsvillkor blir lätt underordnade i dåliga tider på arbetsplatsen och följer konjunktursvängningarna i samhället. Det är lättare både för företagsledning och fack att intressera sig för arbetsvillkor i goda tider.
Birgitta Eriksson arbetar idag som prefekt vid Avdelningen för arbetsvetenskap och är ansvarig för den svenska delen av Younex, ett EU-projekt som handlar om ungdomar som är arbetslösa och utestängda från arbetslivet.
Vid Karlstads universitet vill hon verka för att stärka ämnet arbetsvetenskap genom att etablera ett nytt forskningsprogram. Hon hoppas också att kunna medverka till att utveckla grundutbildningen i ämnet.
Hemma prunkar trädgården - hennes man är trädgårdsproffs, men med tre barn och sju barnbarn är inte Birgitta Eriksson sysslolös heller. Ett särskilt intresse för volleyboll har länge funnits i familjen. Tidigare var hon tränare men nu blir det mest styrelseengagemang.