Stefan Jarl, hedersdoktor 2012
Dokumentärfilmaren Stefan Jarl visste tidigt i sitt liv att han ville bli filmare. Redan som 18-åring fick han handledning av den oscarsbelönade dokumentär- och naturfilmaren Arne Sucksdorff. Han har också filosofie kandidat examen i estetik vid Uppsala universitet och har även läst på Svenska Filminstitutets Filmskola. Stefan Jarl är en internationellt erkänd filmare och han kombinerar sitt konstnärskap med ett radikalt engagemang i samhällsfrågor. Detta med en humanistisk inlevelse och en vetenskaplig noggrannhet.
–Jag är inte forskare utan filmregissör som med filmen som uttrycksmedel söker kunskap om verkligheten. För mig finns det ingen motsättning mellan konst och vetenskap. Konst är bara ett annat sätt att söka kunskap.
Stefan Jarl har under lång tid varit en inspirationskälla för såväl samhälls-, som miljö- och humanvetare. Den så kallade Modstrilogin (med start 1968), miljöfilmerna Naturens hämnd (1983) och Hotet (1987), samt Flickan från Auschwitz (2005) är exempel på det. I den internationellt mycket uppmärksammade Underkastelsen (2010) har forskare från Karlstads universitet en framträdande roll vilket även bidrar till att sätta den folkhälsovetenskapliga forskningen vid lärosätet på kartan.
–Mitt uppdrag som dokumentärfilmare är i första hand att ge röst åt dem som ingen har, att skildra verkligheten utan skygglappar, krossa vanföreställningar och fördomar, förhindra myter och desinformation, och medverka till förändring. Och jag kan säga det än mer pretentiöst: mina filmer har som mål och ambition att rädda liv.
Stefan Jarl har vunnit åtskilliga priser för sina filmer. Bland annat tre Guldbaggar, Felix Award vid European Film Academy, The International Documentary Associations Award och ett stort antal andra internationella och nationella priser. År 2011 blev han delad mottagare av Cancerfondens miljömedicinska pris. Nu är han också hedersdoktor vid Karlstads universitet.
–Även om jag inte är forskare känner mig naturligtvis hedrad.
”För mig finns det ingen motsättning mellan konst och vetenskap. Konst är bara ett annat sätt att söka kunskap”.