Katie Eriksson, hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap 2013
Professorn i vårdvetenskap vid Åbo Akademi i Vasa, Katie Eriksson, är utnämnd till hedersdoktor vid Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap vid Karlstads universitet.
–Jag känner mig hedrad och glad över utmärkelsen som även är ett erkännande av vårt vetenskapsområde vård och omvårdnad. Det nordiska samarbetet har alltid varit viktigt för mig och många starka band har knutits med kolleger vid Karlstads universitet, säger hon.
Katie Eriksson är född och uppvuxen i Jakobstad, en liten stad i Österbotten, och är finlandssvensk med modersmålet svenska. Hon disputerade 1982 med en avhandling rörande vårdprocessen och undervisning. Med en lärarutbildning i bagaget fick hon i uppdrag att starta den första finska vårdlärarutbildningen på svenska. 1974 utnämndes hon till rektor för
Helsingfors svenska sjukvårdsinstitut.
–Det var då som den vårdvetenskapliga utvecklingen inleddes. Det nordiska samarbetet var viktigt redan då.
Vårdvetenskapen, säger Katie Eriksson, handlar om stora grundfrågor i livet; om människan som en enhet av kropp, själ och ande, om hälsa och lidande i rörelsen i tid och rum mellan liv och död.
–Vårdande, omvårdnad, är kärnan i de olika vårdprofessionernas arbete och har en stor potential att tillsammans med medicinen möta de utmaningar som uppstår vid ohälsa, sjukdom och lidanden.
Grundidén med det naturliga vårdandet grundat på människokärlek är att väcka människans egen inneboende potential till hälsa, förklarar Katie Eriksson.
–På senare tid har fokus inom vårdvetenskapen alltmer kommit att ligga på etik och frågor kring människors värdighet och rätt att leva sitt eget liv och dö sin egen död.
Mellan åren 1996 och 2013 har Katie Eriksson haft en bitjänst som ledande överskötare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsområde. Till tjänsten hör att leda forskning och vidareutbildning och utveckla en akademisk kultur inom vårdarbete. Inom ramen för detta har hon lett stora kliniska forskningsprojekt som alla har berört patientens värld.
–Våra forskningsresultat används runtom i de nordiska länderna i utbildningen, i vårdpraxis och i annan forskning. En alldeles speciell glädje för mig är kontakter med unga studerande runtom i Norden – de uttrycker spontant sina tankar och skriver till mig om mina böcker. Jag vill ge en eloge till dagens unga vårdstuderande.
”En speciell glädje är kontakter med unga studerande. Jag vill ge en eloge till dagens unga vårdstuderande”