Stöd för unga som utsatts för sexuella handlingar mot ersättning
2023-05-11En broschyr om kommersiell sexuell exploatering har tagits fram av FoU Välfärd Värmland vid Karlstads universitet, samt regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel i region Bergslagen. Syftet är att visa ungdomar i Värmland att det finns en beredskap för att hantera utsatthet i kommersiell sexuell exploatering.
– Begreppet kommersiell sexuell exploatering avser när personer utsätts för sexuella handlingar mot någon form av ersättning, säger Elin Eklöf som tillsammans med Johanna Lidén Norrman, båda regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel i region Bergslagen, samt Martina Magnusson, fakultetsadministratör på FoU Välfärd Värmland, Karlstads universitet, tagit fram broschyren. I Sverige anger både lagstiftning och regeringens nationella strategi, för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor, tydligt att den här typen av betalda övergrepp är att betrakta som våld, och ska bekämpas.
Produktionen av broschyren gjordes inom ramen för FoU Välfärd Värmlands arbete med Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, kvinnofridssatsning.
– Den är särskilt kopplat till det tredje området: ”stödja kunskaps- och verksamhetsutveckling inom kvinnofridsområdet, med ett tydligt barnperspektiv, i kommuner och regioner.” Broschyren är ett regionalt bidrag i det stora arbetet och riktar sig direkt till personer mellan 13 och 18 år. Långt ifrån alla som utsätts vet att det handlar om våld, och lägger istället skuld på sig själva. Vi vill ingjuta hopp hos unga och visa att hjälp och stöd finns att få, säger Martina Magnusson.
Många har hört talas om begrepp som grooming, sugardating och sexuell exploatering, men det är inte så lätt att veta vad de betyder. Broschyren tar upp exempel på hur det kan se ut.
– Det är viktigt att visa unga att de inte är ensamma i det de går igenom. Uppskattningsvis har över 20 000 svenska barn och unga mellan 15 och 19 år blivit utsatta för kommersiell sexuell exploatering. Det innebär att det finns motsvarande en elev i varje klass på årskurs 9 och gymnasiet som har blivit utsatta för den här typen av brott. Som samhälle behöver vi arbeta strukturerat och systematiskt mot efterfrågan och samtidigt vara glasklara i vårt budskap till utsatta: Det är inte ditt fel och hjälp och stöd finns att få, säger Johanna Lidén Norrman.
Här finns broschyren
Broschyren vänder sig direkt till utsatta och den som känner någon i utsatthet. Den ska finnas på länets ungdomsmottagningar, Första linjens mottagningar, hos elevhälsan och andra ställen som kan passa. Unga i utsatthet ska lätt kunna plocka med sig den, och i lugn och ro fundera på vem man vill prata med om sin situation. På sista sidan finns information om var man kan vända sig.
För den som vill arbeta mer strategiskt och till exempel genomföra en kunskapshöjande insats kring sexuell exploatering så är man välkommen att kontakta någon av regionkoordinatorerna mot prostitution och människohandel i region Bergslagen:
elin.eklof@karlstad.se
johanna.liden.norrman@karlstad.se
På FoU Välfärd Värmlands webbplats kan broschyren laddas ner som en pdf.
För tryckt exemplar kontakta:
fouvalfardvarmland@kau.se