Samarbete ska förbättra svensk socialtjänst
2024-06-12Med start 2024 genomför Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Karlstads universitet Nationell Uppföljning av Socialtjänstens Omställning (NUSO). Drygt 120 kommuner och stadsdelar medverkar för att ta fram kunskap inför ny socialtjänstlag och för att kunna följa utvecklingen över tid.
NUSO består av tre delstudier som fångar vägen till olika typer av stöd för barn, unga och familjer. Det handlar både om insatser som ges utan utredningsprocess och om socialtjänstens myndighetsutövning. En rad olika faktorer undersöks, såsom skillnader i tillgång till insatser mellan olika grupper av barn, hur utredningar genomförs, förekomst av olika former av problematik och behov, socialtjänstens bedömningar samt resultat av insatser.
– Intresset från kommunerna är mycket stort och det vi gör nu är helt unikt, både i ett svenskt och nordiskt perspektiv, säger Birgitta Persdotter, docent i socialt arbete vid Karlstads universitet, och ansvarig forskare för NUSO. I den mest omfattande delstudien kommer vi att samla in data om närmare 20 000 barnavårdsutredningar och efterföljande insatser. NUSO genererar kunskap och möjlighet till jämförelser mellan kommuner, som svensk socialtjänst hittills har saknat.
I NUSO 2024 används processen Vaves® - Vetenskaplig analys för verksamhetsutveckling. Det är en processinnovation som utvecklats av Birgitta Persdotter med fokus på samskapande med kommuner och verksamheter, från genomförande till omsättning av resultat.
– Jag har haft den här modellen i tankarna i närmare tio år, men det är först de senaste fem åren som den har tagit form. Vaves® har utvecklats genom olika studier jag ansvarat för vid FoU Välfärd Värmland, och tack vare stöd från Innovationskontoret Fyrklövern och innovationsrådgivare Fredrik Östlin vid Grant and Innovation Office vid Karlstads universitet.
– Genom Vaves® skapas en win win situation, där vi som forskare får möjlighet att tillsammans med praktiken ta fram och sprida ny kunskap samtidigt som kommunerna får analysstöd som grund för verksamhetsutveckling. Tack vare omfattningen av NUSO kan kunskapen också användas för att bestämma nationellt prioriterade områden och bidra till nytta i närtid på flera nivåer, säger Birgitta Persdotter.
Mer information om NUSO
Film och information om NUSO, SKR:s webbplats Framtidens socialtjänst
Om omställningen till nya socialtjänstlagen, SKR:s webbplats Framtidens socialtjänst
Mer information om FoU Välfärd Värmland
FoU Välfärd Värmlands uppdrag är att bidra till en kunskapsbaserad utveckling av socialtjänsten och andra välfärdsverksamheter.
Här kan du läsa mer om FoU Välfärd Värmland.