Pristrippel för forskare
2019-05-31På kort tid har det regnat priser över forskare inom geografi, medier och kommunikation. Ett nationellt avhandlingspris, samt två internationella priser, ett artikelpris och ett Top Faculty Paper-pris.
Först ut är Raul Ferrer Conill, lektor i medie- och kommunikationsvetenskap, som har vunnit Föreningen för svensk medie- och kommunikationsforsknings avhandlingspris 2019. Priset delas ut till den bästa avhandling som publicerats vid ett svenskt universitet 2017-2018. Avhandlingen heter ”Gamifying the news: Exploring the introduction of game elements into digital journalism” och så här låter motiveringen:
För ett mycket gott forskningshantverk. Genom ett mångfacetterat och väl syntetiserat teoretiskt ramverk i samspel med ett varierat och internationellt empiriskt material formas ny kunskap kring relationen mellan journalistik, digitalisering och spelifiering (gamification).
Avhandlingen utgör ett viktigt bidrag till förståelsen av journalistikens utveckling och förändringar, inte minst i relation till journalistikens teknologier, innehåll och organisation. Avhandlingen är ett gediget vetenskapligt hantverk och uppvisar goda generiska färdigheter Den är väl genomtänkt och konsekvent genomförd, och fyller dessutom en viktig kunskapslucka inom journalistikforskningen. De teoretiska tankarna och de metodologiska modellerna kännetecknas av klarhet och konsistens. Därtill har författaren skrivit sin avhandling på ett sätt som gör att läsaren förs genom resonemangen som om det vore ett slags spel, där Conill lägger ett pussel eller en kod som allteftersom öppnas upp av författaren.
- Att få ett pris efter fem års hårt arbete och att få representera Karlstads universitet är ett väldigt trevligt sätt att avsluta mina doktorandår, säger Raul Ferrer Conill. Vad ett avhandlingspris betyder på lång sikt är ju inte lätt att säga förutom kollegial respekt. Personligen är det ett kvitto på att jag har utvecklats som forskare och har förmågan att producera bra material.
Raul Ferrer Conill blev nyligen biträdande lektor på Karlstads universitet och han planerar att fortsätta forska på spelifiering i digitala nyhetsmedier, nu med fokus på konsumenterna.
Raul Ferrer Conills avhandling
Forskningspodden avsnitt 49 och en intervju med Raul Ferrer Conill
Artikelpriser på ICA-konferensen
International Communication Association är den största internationella sammanslutningen inom fältet medie- och kommunikationsvetenskap. På deras årliga konferens, som i skrivande stund fortfarande pågår, tilldelades två artiklar av forskare vid Karlstads universitet priser.
Artikeln ”The space of journalistic work: a theoretical model” av professor Henrik Örnebring, professor Michael Karlsson, lektor Karin Fast och docent Johan Lindell tilldelades The Wolfgang Donsbach Outstanding Journal Article of the Year, det viktigaste internationella artikelpriset inom journalistikstudier. Artikeln återfinns i tidskriften Communication Theory 28 (4).
Artikeln är ett försök att ringa in hur man egentligen ska se på och analysera vad som räknas som ”journalistiskt arbete” i en tid som präglas av neddragningar inom nyhetsorganisationer parallellt med tillväxt av både amatörjournalistik och automatgenererade nyheter. Tidigare har man även inom forskningen arbetat utifrån rätt förenklade modeller för vad som i praktiken ”räknas” som journalistik medan vi i vår artikel argumenterar för en mer flerdimensionell förståelse som inkluderar status, resurstillgång och anställningstrygghet. Det var en väldigt rolig process att skriva artikeln tillsammans, så priset gör verkligen att det känns som om vår arbetsglädje har belönats, säger Henrik Örnebring.
Läs artikeln här (Open Access)
Vidare vann lektor Karin Fast, docent Johan Lindell och professor André Jansson Top Faculty Paper på samma konferens för sitt paper ”Media and Basic Desires: An Approach to Measuring the Mediatization of Daily Life”.
- Det här priset känns extra roligt eftersom vårt paper presenterar något av ett pionjärarbete, säger André Jansson. Det är väldigt få, om ens någon, som tidigare försökt sig på att kvantitativt kartlägga människors upplevelse av medialisering i vardagen. Vårt mål är att vidareutveckla den här studien i form av en tidsserie.

