Pris för historisk måltidslitteratur
2024-01-03Boken ”Matarvets trådar – från antik fisksås till svenskt fredagsmys” har utsetts till 2023 års vinnare av Måltidsakademiens biblioteksstiftelses pris i kategorin Historisk måltidslitteratur. I boken återfinns kapitlet ”Ost, getter, landskap och hållbar utveckling”, som är en del i resultatet från interreg-projektet Biokuma – Biokulturellt arv och alternativ matproduktion.
Juryns motivering lyder: "Denna spränglärda antologi visar fram de komplicerade vägar, som styrt våra kulinariska impulser fram till fredagsmyset, utegrillen och kålrotens återkomst."
Bokkapitlet ”Ost, getter, landskap och hållbar utveckling” är skrivet av Eva Svensson, professor i miljövetenskap, Margareta Dahlström, professor emerita i kulturgeografi och Sigrid Josefsson, forskningskoordinator, samtliga från Karlstads universitet och Hilde Rigmor Amundsen, Norsk institutt for kulturminneforskning samt Marius Kjønsberg, Høgskolen i Innlandet.
”Matarvets trådar” belyser matens kulturarv utifrån varierande teman som täcker in olika tidsepoker och ämnen. Bidragen i boken berör olika dagsaktuella forskningsinriktningar och fångar upp frågor som kulturarv och hållbarhet, turism och identitet. Tanken är att boken ska öka kunskapen om just mat som kulturarv och bidra till en ökad förståelse för dess komplexitet och giltighet både i nutiden och framtiden.
Totalt delade Måltidsakademiens biblioteksstiftelse ut priser i 35 kategorier.