Från trendig medeltidsmat till fredagsmys och vattvälling
2023-10-09Vad gjorde grisen till sjöss och vad har Pommac för koppling till frikyrklighet? Den tvärvetenskapliga antologin Matarvets trådar: Från antik fisksås till svenskt fredagsmys bjuder på ett generöst smörgåsbord med exempel på mat som kulturarv.
I boken tas läsaren med på en måltidshistorisk tur med allt från nedslag i antiken och medeltiden till håvfiske i Tornedalen, fredagsmys, husmorsskolor, prinsesstårtor, kålrötter, läskeblask och saft.
– Mat har förmågan att binda samman olika tider och platser och väcka igenkänning. Mattraditioner och mathantverk är en viktig del av vårt kulturarv, ett kulturarv som hela tiden förändras och utvecklas i mötet mellan gammalt och nytt, säger Jenny Högström Berntson, en av redaktörerna för Matarvets trådar, och verksam vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet.
Bidragen i boken tangerar olika dagsaktuella forskningsinriktningar och fångar upp frågor som kulturarv och hållbarhet, turism och identitet. Förhoppningen är att boken ska öka kunskapen om just mat som kulturarv och bidra till en ökad förståelse för dess komplexitet och giltighet både förr, i nutiden och för framtiden. Matarvets trådar väcker både igenkänning och ger nya kunskaper om mat och måltidstraditioner.
– Det är intressant att se hur mycket av äldre tiders kunskap kring mat som är högaktuellt i förhållande till omställningen till ett hållbarare samälle, säger Margareta Dahlström, professor emerita vid Karlstads universitet och en av författarna till kapitlet ”Ost, getter, landskap och hållbar utveckling” i boken.
Kapitlet är en del i resultatet från interreg-projektet Biokuma – Biokulturellt arv och alternativ matproduktion. Medförfattare är Eva Svensson och Sigrid Josefsson, Karlstads universitet, Hilde Rigmor Amundsen, Norsk institutt for kulturminneforskning och Marius Kjønsberg, Høgskolen i Innlandet.
Alla bidrag är skrivna av forskare och museiverksamma och boken har ett rikt bildmaterial som visar allt från småkaksbak i Sörängens husmodersskola till håvfiske från pata i Kukkolaforsen. Flera av texterna avslutas med ett tids- eller platstypiskt recept och den som blir sugen kan laga exempelvis Marboringar, Dopp i kopp, Panerad strandsnäcka, stockfisk á la 1300-tal och Matchakakor.
Bakgrund i nätverket #matarv
2019 startades nätverket #matarv inom ramen för Kulturarvsakademin vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier på Göteborgs universitet. Boken Matarvets trådar är den andra antologin om mat och kulturarv som ges ut under Kulturarvsakademins flagg. Förutom expertis från flertalet museum och Göteborgs universitet medverkar också forskare från Lunds universitet, Karlstads universitet, Stockholms universitet, Malmö universitet, Uppsala universitet, Norsk institut for kulturminnesforskning och Høgskolen i Innlandet i Norge. Författarna kommer från olika ämnesdiscipliner som exempelvis historia, arkeologi, kulturarvsstudier, etnologi, marinbiologi, turism, filmvetenskap och religionsvetenskap. Flera av författarna är också verksamma inom museisektorn, på Mölndals stadsmuseum, Lödöse museum och Rydals museum. Kopplad till antologierna om matarv är också Matarvspodden som finns tillgänglig på de vanliga poddplattformarna.
Fakta
Matarvets trådar: från antik fisksås till svenskt fredagsmys. Redaktörer: Jenny Högström Berntson & Pernilla Schedin. Carlsson bokförlag 2023
- carlssonbokforlag.se/produkt/matarvets-tradar-fran-antik-fisksas-till-svenskt-fredagsmys
- Matarvspodden på gu.se
- Projektet Biokuma avslutades i september 2022 och resultaten finns samlade på projektets webb sola.kau.se/biokuma