INCREDILAB, projektet för en grönare gränsregion, sammanfattar första halvåret
2024-09-16– Det första halvåret har i princip genomförts enligt plan, säger Peter Bellström, projektledare och docent i informatik vid Handelshögskolan. Efter en mycket bra och givande kick-off i Arvika i mars har arbetet i projektet kommit igång riktigt bra.
För att förbättra samhällets säkerhet och beredskap i relation till klimatkriser ska arbetsmetoder och verktyg med fokus på spel utvecklas för beredskapsaktörer på båda sidor om den svensk-norska gränsen. Projektet INCREDILAB har pågått i sex månader och Peter Bellström är nöjd med första halvåret.
– Projektgruppen har fokuserat mycket på att komma igång och få allt som har med projektet att ”rulla på”, exempelvis att ta fram administrativa rutiner. Projektgruppen har också arbetat med att informera om projektet och kommunicera projektet internt och externt. Det är kul att nu kunna konstatera att projektgruppen är redo och står i startgroparna för att genomföra första delstudien i arbetspaket ett som fokuserar på att identifiera goda exempel och förändringsbehov och det genom intervjuer med behovsägare.
Emelie Hindersson, koordinator på Centrum för forskning om samhällsrisker vid Karlstads universitet, tycker att samarbetet med Norge har fungerat bra.
– Det nya beredskapscentret PROTECT på Högskolan Innlandet och Risklab® vid Karlstads universitet har haft ett lovande utbyte inom projektet. Vi som deltar från Sverige har ett besök planerat till Rena under oktober.
Kommunikation kring EU-finansierade projekt är en viktig del för att sprida resultat och hittills har INCREDILAB presenterats för berörda kommuner, länsstyrelser och regioner samt för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad kommun och Stortinget i Norge.
Forum för nätverkande – en del av INCREDILAB
– Ett av arbetspaketen inom projektet handlar om att skapa förutsättningar för att samverka med relevanta samhällsaktörer, förklarar Emelie Hindersson. Under första halvåret har det inneburit att delta i planering av upplägg för datainsamling, inventera, etablera och underhålla kontakter i relevanta nätverk och samhällsaktörer samt skapa forum för nätverkande.
– Värt att nämna är också att projektet inom kort kommer att påbörja arbetet med att ta fram ett analogt och digitalt spel, vilket metodologiskt kommer att bygga på så kallad designforskning, säger Peter Bellström. Det innebär bland annat att olika målgrupper kommer att involveras i processen med att utveckla, för dem, relevanta och användbara spel som möter deras behov såväl som de behov som framhålls i forskningslitteraturen.
I projektet deltar bland annat två företage, Norrønt och Fynd Reality
Dag Zeiner Gundersen, Norrønt:
Varför är Norrønt med i det här projektet?
– Norrønt ska leverera AI-paketet, som heter Binnom, till projektet. Det är en AI lösning inom krishantering och krismanagement.
Vad tycker du värdet är med att arbeta gränsregionalt?
– Det är trots allt långa avstånd i sådana här projekt och i den värld vi lever i idag behöver vi kunna samarbeta för att kunna lösa problem och kriser. En gräns är en ganska konstig markering.
Vad kan Norrønt bidra med i det här projektet?
– Vi bistår med AI-teknik som ska fungera som ett stödverktyg till krishantering och förståelse för risker. Det vi arbetar vidare med nu är att implementera sensordata som fyller AI med information som gör att scenariot hela tiden är uppdaterat. AI vill då hela tiden reflektera och inte bara vara en generisk funktion som finner lösningar.
Kristine Kvam, CTO Fynd Reality:
Varför är Fynd Reality med i det här projektet?
– Det är för vårt samarbete med Høgskolen i Innlandet. Det har varit ett nära samarbete och Fynd Reality har varit med i de två tidigare CriseIT-projekten så det är naturligt att vi är med även i det här.
Vad tycker du värdet är med att arbeta gränsregionalt?
– Speciellt i frågor gällande klimat är det väldigt viktigt. Nästan kritiskt då klimatutmaningarna inte bryr sig om en gräns mellan länder. Vi ser ju att saker händer runt om i världen och vid en kris är det viktigt att ha beredskap, relation och dialog med sitt grannland. Att hämta kunskapen som finns i de här projekten har varit väldigt nyttigt för oss. I samarbeten i Norge tänker man väldigt norskt och därför är samarbetet med Karlstads universitet något som ger oss kunskap till att utveckla vår produkt till en mer internationell marknad.
Vad kan ni bidra med i projektet?
– Vår styrka är att vi har en plattform som vi har utvecklat tillsammans med Høgskolen i Innlandet som nu börjar bli så autonom att den kan användas till en mängd olika scenarier. Vår teknik kan ersätta samarbetsformer då man inte behöver samlas fysiskt för att exempelvis öva. Vi samarbetar exempelvis med Nato där vi gör ett Joint Operation Centre för att helt enkelt se om det går att samla personer utan att fysiskt samla dem.
Vilka förväntningar har ni på INCREDILAB?
– Vi förväntar oss spännande scenarier som vi sedan kan utveckla och förverkliga för projektet. Kunskapsutväxlingen i projektet är också något vi ser fram emot – den har varit bra tidigare och det är viktigt att vi fortsätter på det sättet. Desto mer kunskap vi kan få ur ett gränsregionalt samarbete desto bättre.