Genombrott för virtuella konferenser
2019-10-08I slutet av september skedde ett genombrott för virtuella konferenser som Karlstads universitet bidrog till. Det var Universitetskanslersämbetet, UKÄ, och Nätverket för IT i högre utbildning, ITHU, som arrangerade en nationell virtuell konferens om högskolepedagogisk utveckling. Runt 500 personer deltog i mingel, presentationer och grupparbeten.
Markus Schneider är projektledare på Universitetspedagogiska enheten, UPE, och expert på e-mötestjänsten zoom som användes. Han hjälpte till med att arrangera konferensen.
- Det häftiga med konferensen var storleken, aktivitetsnivån och designen. Att 500 personer deltog i en konferens med så mycket dialog. För tio år sedan var det häftigt med ett webbinarium med en chattfunktion, nu finns tekniken för helt andra upplevelser.
Programmet innehöll huvudtalare, tre parallella seminarier och grupparbeten där grupper om fyra till fem personer samarbetade, antecknade och skickade in. Under lunchen erbjöds pass med lunchtyska och lunchyoga. Efteråt var det en virtuell afterwork. Markus Schneider menar att det krävs dialog för att människor ska komma till en virtuell konferens.
- Det är länge att lyssna på någon i verkliga livet i en timme, via datorn är det en evighet. För att lyckas virtuellt krävs dialog.
Hela högskolesektorn deltog
Omkring 500 personer från hela högskolesektorn deltog i konferensen. Medverkade gjorde Sveriges universitets- och högskoleförbund, SUHF, Universitets- och högskolerådet, UHR, organisationen Sveriges universitetslärare och forskare, SULF, Sveriges förenade studentkårer, SFS, Digitaliseringsrådet, Universitetskanslersämbetet, UKÄ, och ett antal lärare med spännande projekt.
- Inställningen att man måste ses för att det ger något extra är standard, och det är svårt att argumentera mot om man inte har upplevt en virtuell konferens. Nu finns det 500 människor i högskolesverige som vet att en virtuell konferens kan vara väldigt givande. Utvärderingen visar att man fick mingelkänslan på ett oväntat sätt.
Anders Söderholm, generaldirektör för Universitetskanslersämbetet, UKÄ, menar i sin blogg om konferensen att det faktiskt kan vara gynnsamt för kvaliteten att jobb på detta sätt samtidigt som det gynnar både klimat, ekonomi och tidsåtgång.
Den 18 december arrangeras en virtuell nationell Canvas konferens. Idén är att lärare på Karlstads universitet lätt ska komma i kontakt med lärare på andra lärosäten, eller inom universitetet.
- Jag har en idé om att man skulle ha en virtuell mässa samtidigt. Konferenser har ofta en mässhall med utställare. Det vore intressant att göra vid en virtuell konferens, där det finns möjlighet att besöka olika montrar och prata med personer i dem.

