Dissonans i fokus under konferensen A Sustainable Tomorrow
2024-09-12Det är sex år kvar till 2030, världen präglas av krig och konflikter och de flesta hållbarhetskurvor pekar i fel riktning. Under årets A Sustainable Tomorrow samlades 30 000 intresserade via 200 hubbar runt om i Norden. En av dem var vid Karlstads universitet.
Temat i årets konferens var dissonans - metoder och exempel för att minska glappet mellan det vi vet att vi måste göra och det vi gör.
– De flesta av oss är dessutom skyldiga till viss del av ignorans, inledde Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet. Jag kör exempelvis bil lite mer än jag känner mig helt tillfreds med fast att jag vet att det är dåligt för miljön - trots att jag vet att vi måste ställa om radikalt på alla sätt vi kan om vi inte ska fortsätta mot fördärvet.
– På Karlstads universitet bedriver vi forskning och utbildning inom hållbarhet, men vi är också en viktig arena för bildning och samhällsdebatt i bredare mening, fortsatte Jerker Moodysson. A Sustainable Tomorrow är ett fint exempel, där vi tillsammans med andra aktörer sätter ljus på en viktig samhällsfråga och bidrar till större medvetenhet och förhoppningsvis också mer handlingskraft – både i det stora och det lilla. Jag hoppas att årets upplaga av A Sustainable Tomorrow bidrar till att vi blir klokare, modigare, och mer handlingskraftiga.
Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning (CTF), vill att forskningen ska komma till nytta snabbare.
– Inom CTF erbjuder vi bland annat kurser för yrkesverksamma för att boosta individers kompetens och ge kunskap om viktiga aspekter för en mer hållbar omställning. Kurserna finns inom ramen för ISE på CTF och de hänger ihop med våra forskningsområden.
Malin Thorsén, grundare och VD för Bright Planet, arbetar med att få företag att göra mer hållbara affärer.
- Intresset för A Sutainable Tomorrow ökar för varje år. Vi är exempelvis nästan dubbelt så många här idag jämfört med 2023.
– Vi möter många som är oroliga och mår dåligt inför de här frågorna, sa Marie-Therese Christiansson, prefekt för Handelshögskolan vid Karlstads universitet. I våra utbildningar vill vi gärna erbjuda tillfällen att nå insikt i konsekvenser där de uppstår. Att kunna mötas i globala klassrum och internationalisering på hemmaplan kan ge våra studenter möjlighet att arbeta tillsammans med studenter i andra länder för att nå en förståelse för helheten. Och också hitta hoppet, där kompetens, förmågor och olika perspektiv kan användas för att konkret hitta möjligheter och lösningar.
Av föreläsarna som deltog digitalt fanns exempelvis förre statsminister Fredrik Reinfeldt som metodiskt förklarade det amerikanska valsystemet och vikten av att det blir en globalt ansvarsfull person som vinner höstens presidentval i USA.