Actions for Insects – surrande projekt stödjer biologisk mångfald
2023-05-11Actions for Insects syftar till att öka medvetenheten om insekternas viktiga roll i ekosystemen, ge konkreta verktyg för att bevara dem och ge elever och allmänhet en möjlighet att gynna biologisk mångfald.
Forskarna vid Karlstads universitet är övertygade om att utbildning om insekters ekologiska betydelse är en nyckelfaktor för att skapa en ekologiskt hållbar värld - för människor såväl som för insekter och andra organismer. Forskarna har samarbetat med lärare och elever vid grundskolor i Karlstad och utvecklat teoribaserade lektionsplaneringar och undervisningsmaterial och har genomfört workshops med lärare för att stödja deras undervisning. Dessutom samarbetar forskarna med Karlstads kommun för att informera allmänheten om insekters betydelse i naturen.
Samarbetet har resulterat i en utställning, SURR, och en hel vecka full av evenemang (Pollineringsveckan) som börjar den 19:e maj vid museiparken i Karlstad.
- Vårt mål är att ge människor möjlighet att vidta positiva åtgärder för att hjälpa de småkryp som styr vår värld, säger Peter Lampert, initiativtagare till projektet och mottagare av Marie Skłodowska-Curie-stipendiet från Europeiska kommissionen.
Konkreta verktyg för att rädda miljön
Insekter har en avgörande roll i ekosystemen, som exempelvis nedbrytare och pollinerare. Men deras antal minskar dramatiskt vilket äventyrar ekosystemen och vår framtid. Det krävs åtgärder för att vända den negativa trenden för insekter.
- Vi behöver inte bara vara medvetna om problemet, vi behöver åtgärder, säger Niklas Gericke, en av forskarna bakom projektet. Med forskningsprojektet Actions for Insects ökar vi kunskapen om insekters viktiga roll och ger lärare och elever konkreta verktyg för att hjälpa till att bevara dem.
Projektet består av flera delar, såsom utvecklingen av en ny teoretisk ram för handlingskompetens för bevarande av insekter, samt genomförandet av interventioner i grundskolor.
- Vi vill koppla samman forskning och undervisning för att kunna engagera unga människor i stor skala, säger Daniel Olsson, en annan av forskarna i projektet.
Eleverna har fått lära sig om insekters betydelse, orsakerna till insekters dramatiska minskning och möjliga åtgärder för att rädda dem.
- Vi ser att eleverna har ändrat uppfattning och nu har kunskap och en högre handlingskompetens om hur de kan hjälpa insekter, säger Peter Lampert.
Gott samarbete med Karlstads kommun
Som en ytterligare del av projektet har Peter Lampert inlett ett samarbete med Karlstads kommun som ansvarar för förvaltningen av grönområden i parker och runt skolor i Karlstad. Karlstads kommun är positiva till att samarbeta genom att stödja biologisk mångfald i vissa parker som exempelvis i Sandgrundsparken och vid de fyra skolor som varit med i projektet.
- Det finns så klart utmaningar med att förändra skolmiljöer för att insekter ska trivas, samtidigt som de berikar elevernas lärandemiljö, säger Peter Lampert. Genom projektet Actions for Insects får eleverna möjlighet att gå runt på skolgården och fundera på lösningar och ge förslag på vad man kan göra. Eleverna föreslog till exempel att ha fler blommande träd och buskar och att göra om gräsmattor som inte används till ängar som ökar den biologiska mångfalden.
Utställningen SURR och Pollineringsveckan
Tillsammans med Karlstads kommun och nätverket Pollinera Sverige har Peter Lampert även organiserat utomhusutställningen SURR som informerar om pollinerande insekter och ger tips hur man kan bidra till att hjälpa dem. Stora vackra foton av pollinatörer i närbild kommer visas upp runt gångstråket vid vattnet och finnas kvar till den 20:e juni. I augusti kommer delar av utställningen att ställas upp vid Karlstads universitets huvudentré.
I början av utställningen SURR ligger Pollineringsveckan (19:e – 28:e maj) med många evenemang som föreläsningar, guidade visningar, en bioblitz och mycket mer. Den 22 maj kl. 13.00 kan man gå en guidad tur med Peter Lampert på Karlstads universitet där man får höra mer om hur Akademiska hus och Karlstads universitet arbetar tillsammans för att stödja biologisk mångfald i området. Turen ger dessutom tips om hur man själv kan stödja och utforska biologisk mångfald.
- Hela programmet för Pollineringsveckan finns här www.karlstad.se/surr
- Mer information om projektet Actions for Insects finns på inslaget och på www.actionsforinsects.com.
- Via Instagram delar Peter Lampert dessutom kunskap och tips hur man kan stödja insekters mångfald (www.instagram.com/actionsforinsects/).
- Den första forskningsartikeln om den teoretiska ramen för handlingskompetens