Forskarklustret för lärande och gestaltning i konstnärliga ämnen


Forskarklustret för lärande och gestaltning i konstnärliga ämnen är en tvärvetenskaplig/-konstnärlig grupp som består av forskare på Institutionen för konstnärliga studier. Klustret har sin tillhörighet i såväl konstnärliga som pedagogiska forskningsdiscipliner. Forskning bedrivs inom ämnena musik samt konst- och bild med särskilt intresse för gestaltningar och lärande inom de respektive ämnesområdena.
Både det pedagogiska forskningsfältet, som vilar på vetenskaplig grund, och det konstnärliga forskningsfältet, som vilar på konstnärlig grund, har fokus på konstnärliga praktiker, där exempelvis gestaltning, skapande, lärande och bedömning i olika former och sammanhang studeras. Skillnaden mellan dem ligger främst i att pedagogisk forskning framförallt rör andras pedagogiska, didaktiska och konstnärliga verksamheter, medan konstnärlig forskning framförallt fokuserar på forskarens studier i egen konstnärliga verksamhet. Samtidigt sker ofta studier i gränslandet mellan dessa forskningsdiscipliner, vilket innebär både ett konstnärligt och pedagogiskt fokus på de praktiker som undersöks.
Klustrets forskningsintresse är brett med fokus på såväl konstnärliga som pedagogiska och didaktiska aspekter i olika konstnärliga kontexter, såväl inom utbildningar som i kulturlivet. Forskningen är oftast praktiknära och praxisinriktad med målet att bidra med ny kunskap med bäring på undervisning, lärande och/eller konstnärligt utövande. De pedagogiskt relaterade forskningsområden klustret för närvarande arbetar med har fokus på hur undervisning designas och realiseras, hur förutsättningar för lärande och utveckling skapas, hur bedömning och återkoppling hanteras, vilka normer och konventioner som styr undervisning samt hur tillämpning av flexibilitet och frihet hanteras. Även kreativa och skapande aktiviteter i musikundervisning studeras, liksom hur litterära texter kan användas för att främja undervisning i musikalisk tolkning. Inom det konstnärliga området musikalisk gestaltning fokuseras på utveckling av digitala instrument som möjliggör för operasångare att ackompanjera sig själva genom interaktiva sensorer och elektronik. Vidare studeras musikers interaktion i konstnärliga och tvärdisciplinära kontexter samt interkulturellt samarbete och traditionsmusik från andra kulturer. Hur musikaliska kvaliteter i talspråket och förståelsen av prosodi kan fördjupa konstnärligt och musikaliskt uttryck är aven av intresse. Inom det konstnärliga området bild fokuseras på att artikulera, problematisera, utveckla och visa praktisk kunskap i konstnärliga gestaltningsprocesser.
Målet med verksamheten är att:
- föra en konstruktiv dialog mellan de representerade konstnärligt och vetenskapligt baserade disciplinerna
- utveckla forskningsmiljön vid Institutionen för konstnärliga studier
- bidra till nya kunskaper inom det konstnärliga och musikpedagogiska forskningsfältet
- arbeta med konstnärlig och pedagogisk forskning över ämnesgränser
- utveckla samarbeten med andra forskande institutioner
- planera seminarier för konstruktiv granskning av ansökningar, artiklar, forskningsidéer m.m.
- planera forskningsseminarier till vilka lärare och studenter bjuds in
- involvera lärare och studenter i pågående forskning
- stimulera till utvecklingsarbete
- stärka kvaliteten på studenters självständiga arbeten
Deltagare inom Forskarklustret för lärande och gestaltning i konstnärliga ämnen
Sammankallande för klustret
Ragnhild Sandberg-Jurström
Fil. dr. och lektor i musikpedagogik, ragnhild.sandberg-jurstrom@kau.se
Hennes forskningsområde är bedömning och återkoppling samt hur förutsättningar för musikaliskt lärande skapas i olika former av musikundervisning.
Seniora forskare
Christina Larsson
Fil. dr. och lektor i musikpedagogik, christina.larsson@kau.se
Forskningsintresse i meningsskapande och lärande genom estetisk erfarenhet från fri gruppimprovisation.
Joakim Larsson
Fil. dr. och lektor i pedagogik, joakim.larsson@kau.se
Forskningsintresse i filosofiska perspektiv på undervisning.
Cecilia Parsberg
Fil. dr. i fri konst och lektor i konst och bildgestaltning, cecilia.parsberg@kau.se
Fokus på att visuellt artikulera perspektiv på sociala och politiska utmaningar i samhället.
Carl Unander-Scharin
Fil. dr. och professor i klassisk sång, carl.unander-scharin@kau.se
Utforskar i sin forskning skärningspunkter mellan operasång, digitala interface, kroppslig interaktion ny musik och scenkonst – genom nyskapad teknologi.
Stefan Östersjö
Fil. dr. och gästprofessor i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan, från Musikhögskolan i Piteå vid Luleå Tekniska Universitet.
Han har i sin konstnärliga forskning ett särskilt intresse för tvärdisciplinär forskningsmetod med fokus på musikers interaktion i olika konstnärliga kontexter.
Doktorander
Ann Elkjär
Lektor i klassisk flöjt vid Musikhögskolan Ingesund och doktorand i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet, ann.elkjar@kau.se
Avhandlingsprojektet handlar om hur förståelsen av musikaliska kvaliteter i prosodi och berättande kan forma och fördjupa musikalisk interpretation, och fungera som ett verktyg för att undervisa i musikalisk gestaltning.
Georg Gulyás
Lektor i klassisk gitarr vid Musikhögskolan Ingesund och doktorand i musikalisk gestaltning vid Luleå tekniska universitet.
I sitt avhandlingsarbete studerar han hur litterära texter kan användas för att främja undervisning i musikalisk tolkning.
Mona Persson-Aronsson
Adjunkt i musik vid Musikhögskolan Ingesund och doktorand vid Hamar universitet, Norge, mona.persson-aronson@kau.se
Hennes avhandling handlar om hur förskollärare och förskollärarutbildare både möjliggör och hindrar sig själva från att delta i spontant musicerande.
Forskarseminarier våren 2022
16 februari
Mona Persson-Aronson
Förskolelärare kan delta i musikaliskt lekande, men avstår. En kvalitativ studie om musikalisk emancipation. Presentation av färdig avhandling med efterföljande frågor och diskussion.
23 februari
Stefan Östersjö
Musical Transformations: metodutveckling för konstnärlig forskning och musiket-nologi. Presentation av artikel med efterföljande frågor och diskussion.
Öppen föreläsning. Studenter och lärare bjuds in.
23 mars
Carl Unander-Scharin
Drönare, orglar, sensoriska ringar och operakonst. Presentation av pågående forskningsprojekt med efterföljande frågor och diskussion.
Öppen föreläsning. Studenter och lärare bjuds in.
27 april
Seminarium med diskussion kring vald artikel eller annan text. Mer information kommer senare
11 maj
Ann Elkjär
Flöjten och dialekten: Hur språklig hemvist och talspråkets idiom formar musikalisk interpretation inom klassiskt flöjtspel. Presentation av pågående avhandlingstext med efterföljande frågor och diskussion.
1 juni
Georg Gulyas
The process of interpretation through literary texts. Pedagogical approaches to more conscious artistic processes of interpretation finding. Presentation av pågående avhandlingstext med efterföljande frågor och diskussion.