Lärarutbildning för forskare startar våren 2017
2016-06-30Karlstads universitet fick i slutet av maj regeringens uppdrag att anordna en kompletterande pedagogisk utbildning för personer med forskarexamen. Nu är det klart att utbildningen i Karlstad startar vårterminen 2017.
- Förutsättningarna för Karlstads universitet att anordna denna utbildning är goda, säger Maria Jansdotter Samuelsson, chef för lärarutbildningens kansli. Det finns väl upparbetade organisatoriska strukturer och didaktisk kompetens genom centrumbildningen Science, Mathematics and Engineering Education Research (SMEER), där lärare och forskare från matematik, naturvetenskap och teknik arbetar med didaktisk forskning och bedriver olika former av samverkansprojekt med skolor i regionen.
Vid Karlstads universitet finns idag en kompletterande pedagogisk utbildning; KPU, för personer som vill bli lärare och redan har de ämneskunskaper som krävs, men som saknar den pedagogiska utbildningen. Nu ska konceptet utvecklas så att det passar även de som har en forskarexamen.
- Under hösten kommer vi att arbeta med kursutveckling och färdigställande av utbildningsplan, säger Nina Kilbrink, lektor i pedagogiskt arbete samt programledare för den reguljära KPU:n. Vi kommer också att ha kontinuerlig kontakt med de övriga lärosätena för att diskutera gemensamma frågor. En styrgrupp med representanter från alla fyra lärosätena kommer att tillsättas. Studenterna söker som vanligt via antagning.se och sista ansökningsdag är den 15 oktober. Det finns ett stort intresse för utbildningen, många har redan hört av sig för att få veta mer.
Mer information
Umeå, Karlstads och Stockholms universitet, tillsammans med Kungliga Tekniska högskolan, har fått regeringens uppdrag att anordna en kompletterande pedagogisk utbildning för forskare. Umeå universitet sköter samordningen.
Uppdraget gäller för perioden 2016-2021 och under denna tid ska cirka 300 forskare utbildas, cirka 100 per utbildningsanordnare. I Karlstad och Stockholm tas första kullarna in vårterminen 2017. Umeå universitet startar utbildningen höstterminen 2017.
Eftersom behovet av lärare i matematik, naturvetenskap och teknik är stort ska den kompletterande pedagogiska utbildningen i första hand ges till forskare med kunskaper inom dessa områden. Utbildningen ska leda till en ämneslärarexamen. Regeringen räknar med att satsningen möjliggör en fördubbling av antalet lektorer i den svenska skolan.
Utbildningen ska omfatta 90 högskolepoäng och genomföras under 50 veckor, vilket innebär en något högre studietakt än normalt. Samläsning sker i viss mån med den reguljära KPU:n, då bedömningen är att kvaliteten höjs om lärarstudenter med olika bakgrunder får mötas under utbildningen.
Innehållet motsvarar i huvudsak innehållet inom den reguljära KPU:n, men viss anpassning sker för den specifika målgruppen forskarutbildade. Relevant ämnesdidaktik ingår som moment i samtliga delkurser.
Distributionsform är nätbaserad distans med närträffar där det finns väl upparbetad teknik och pedagogik. Verksamhetsförlagd utbildning, VFU, genomförs i normalfallet i skola i studentens hemkommun eller närliggande kommun.