Evenemangssäkerhet I, 2 hp - introduktionskurs
Evenemangssäkerhet I är en introduktionskurs som syftar till att ge dig översiktlig kunskap om säkerhetsfrågor på både organisations- och individnivå.
Inledning om kursen
Covid-19 pandemin drabbade evenemangsbranschen mycket hårt, i synnerhet i Sverige. Många aktörer har påverkats och många nya krav har ställts på evenemang. Även om mycket är osäkert om framtiden så kommer evenemang fortsatt ha en viktig del i samhället. Inför denna ovissa framtid kommer helt nya förväntningar ställas på evenemang och det gäller att då vara förberedd.
Evenemangssäkerhet 1 är en kurs där ämnet introduceras och diskuteras. Det är också ett första steg till efterföljande kurser Evenemangssäkerhet 2 och 3.
Målgrupp
Kursen är en uppdragsutbildning och vänder sig till personal som arbetar med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter, företag. För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.
Deltagande i utbildningen kräver inte tidigare högskole- eller universitetsstudier.
Innehåll
Kursupplägg och arbetsformer bygger på idén om ett problembaserat lärande och en deltagande pedagogik.
Kursens syfte är att ge kunskap kring säkerhetsfrågor inom evenemang av olika slag på både organisations- och individnivå. Vidare omfattar kursen en introduktion till de fysiologiska och psykologiska egenskaper som är gränssättande för människans sårbarhet på evenemang. Inledningsvis behandlas relevant terminologi och metoder för riskanalys och publikflödes-beräkning introduceras.
Målsättningen är att du efter avslutad kurs ska
- känna till och redogöra för centrala begrepp och teorier inom evenemangssäkerhet
- känna till och redogöra för relevanta lagar och förordningar inom evenemangssäkerhet
- känna till vanliga orsakerna till olyckor på evenemang
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för att erhålla högskolepoäng. Kursen examineras i form av individuell tentamen.
Föreläsare
Finn Nilson är professor i riskhantering och föreståndare på Centrum för forskning om samhällsrisker på Karlstads universitet. Finn är också docent i risk- och miljöstudier och är specialiserad på personskador och människans sårbarhet vid olyckor.
Petter Säterhed har arbetat med evenemangssäkerhet i 23 år som ansvarig för planering och operativ ledning och som rådgivare på till exempel Peace & Love, Vasaloppet, Skid-VM och Malmöfestivalen. Han arbetar idag hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och har även varit huvudförfattare och redaktör för MSB:s Säkerhetsguide för evenemang.
Kursen genomförs vid tre tillfällen under 2025
Undervisningen består av föreläsningar, enskilda- och grupparbeten samt diskussioner. I anmälan väljer du kurstillfällesalternativ.
Samma tider gäller för alla kurstillfällen. Dag 1, kl. 9:30-17:30 och dag 2, kl: 8:30-16:30.
- Kurstillfälle 1: 26-27 maj 2025 i Stockholm (sista anmälan 7 april)
- Kurstillfälle 2: 10-11 september 2025 på Karlstads universitet (sista anmälan 1 augusti)
- Kurstillfälle 3: 15-16 oktober 2025 i Stockholm (sista anmälan 1 september)
Lokal i Stockholm: Ersta konferens och hotell, Erstagatan 1K, 116 91 Stockholm, tel 08-583 610 60
Implementeringsstöd via Zoom för chefer till kursdeltagare
Vid införandet av ett nytt arbetssätt är det viktigt att skapa förutsättningar så deltagarna så snart som möjligt efter avslutad utbildning kan komma igång med sitt arbete. Ledningens stöd och organisationens struktur är också avgörande för om insatsen kommer att leva kvar på enheten eller ej. I denna uppdragsutbildning finns därför ett tillhörande implementeringsstöd som riktar sig till chefer som avser stötta och strukturera organisationen där kursdeltagaren har sin anställning.
Implementeringsstödet består av en träff á 1 timme via Zoom. Träffen hålls innan deltagaren har gått utbildningen och syftet är att chefen ska få ta del av erfarenheter av införandet av arbetssättet för kursdeltagaren men också planera och förbereda den egna organisationen.
- Kurstillfälle 1: 19 maj, kl. 9:00-10:00 - uppdragskoordinator Nina Sundberg håller i träffen tillsammans med kursledarna
- Kurstillfälle 2: 4 september, kl. 9:00-10:00 - uppdragskoordinator Nina Sundberg håller i träffen tillsammans med kursledarna
- Kurstillfälle 3: 10 oktober, kl. 9:00-10:00 - uppdragskoordinator Nina Sundberg håller i träffen tillsammans med kursledarna
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden är 9 200 SEK exkl. moms per deltagare (2025). För- och eftermiddagsfika samt lunch och Säkerhetsguiden för Evenemangssäkerhet ingår i kurskostnaden.
Faktura skickas ut strax efter kursstart om inget annat avtalas. Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Varje kursomgång kan ta emot 30 deltagare och behöver få 20 deltagare för att kunna starta.