Organisatoriskt lärande
Utredningar, utvärderingar och erfarenhetssammanställningar identifierar ofta lärdomar som kan ligga till grund för förbättringar på såväl individuell som organisatorisk nivå. Att identifiera lärdomar innebär dock inte automatiskt att lärdomarna tillvaratas och leder till förändring. Det leder heller inte automatiskt till att alla som behöver agera på lärdomarna får förutsättningar att göra det.
Uppdragsutbildningen Organisatoriskt lärande omfattar två kurstillfällen om två dagar vardera och hjälper dig och din organisation att bli bättre på att tillvarata identifierade lärdomar. Kursen omfattar såväl teoretisk kunskap som praktiskt erfarenhetsutbyte mellan professionella från många olika kontexter, och ges i samarbete mellan Karlstads universitet, Försvarshögskolan och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.
Syfte
Syftet med kursen är att deltagarna ska få en ökad kunskap om organisatoriskt lärande inom och mellan organisationer.
Målgrupp
Kursen vänder sig till dig som är ansvarig för lärande och erfarenhetsåterföring i en organisation. Vi rekommenderar att en organisation deltar med flera personer eftersom det underlättar implementeringen av lärdomarna.
Rekommenderade förkunskaper
Det föreligger inga formella behörighetskrav för att få delta i en uppdragsutbildning på högskolenivå. Arbetsgivaren avgör vem som är lämplig att delta. Kursdeltagaren bör dock ha grundläggande kunskap och erfarenhet av olycksutredningar eller kvalificerat säkerhetsarbete inom det egna verksamhetsområdet för att få ut mesta möjliga av kursen.
Utöver detta så är kunskaper i engelska värdefulla, eftersom en del av kursmaterialet är skrivet på engelska.
Innehåll
- Möjligheter och utmaningar med lärande
- Goda exempel på lärande i organisation
- Utmaningar i lärandet
- Systemstöd och sökande efter information
- Olika sätt att se på lärande/perspektiv
- Förutsättningar för lärande
- Individ - grupp - organisation
- Att leda förändring
- Befintliga verktyg och metoder
Genomförande 2025
Kursen genomförs under perioden 7 oktober till 19 november 2025 med två närträffar i Stockholm, vi återkommer om lokal.
Kursen genomförs som en kombination av föreläsningar och övningar. Kursdeltagarna får arbeta med handlingsplaner för egen organisation.
En viktig del av kursen är att bygga nätverk med kursdeltagarna – detta görs bland annat genom de fysiska mötena, presentationer och grupparbeten i olika konstellationer.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För att erhålla kursintyg behöver deltagarna visa aktivt deltagande och närvaro vid kurstillfällena.
Målsättningen är att du efter avslutad kurs kan:
- Redogöra för teorier och verktyg för organisatoriskt lärande från tillbud och händelser.
- Beskriva möjligheter och utmaningar för lärande i egen organisation och mellan organisationer.
- Planera och genomföra aktiviteter för organisatoriskt lärande inom egen organisation.
Kursträffar 2025
- 7 oktober, kl. 10:00-17:00
- 8 oktober, kl. 9:00-16:00
- 18 november, kl. 10:00-17:00
- 19 november, kl. 9:00-16:00
FÖR CHEFER: DIALOGMÖTE OM IMPLEMENTERING - TREFFEKT®
- xx kl. 9:00-10:00 via zoom (inbjudan kommer via mejl från uppdragskoordinator)
KURSKOSTNAD
Kurskostnad: 18 900 SEK exkl. moms per deltagare. I priset ingår middagar den 7 oktober och 18 november samt fika och lunch vid alla träffar.
Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Om kursen blir fulltecknad innan sista anmälningsdag kommer en reservlista att upprättas. Kursen kan ta emot 26 deltagare och behöver 20 deltagare för att kunna starta. Faktura för kursavgiften skickas efter kursstart om ingen annan överenskommelse är gjord. Kontakta oss om du har frågor om fakturering.
UTVÄRDERING
Utvärdering sker genom dialoger och frågeformulär.