Evenemangssäkerhet II, 7.5 hp
Meddelande från kursledningen
Vi vill skriva till alla som står på intresselistan för våra uppdragsutbildningar i evenemangssäkerhet.
Vi är medvetna om att det finns ett stort intresse för våra utbildningarna – vilket är jätteroligt!
Tyvärr har vi just nu begränsad möjlighet att hålla utbildningar då vi har mycket forskningsprojekt. Det är osäkert när möjligheten kommer att finnas att hålla utbildningarna men vi lovar att återkomma senast under hösten 2024 för att ge mer information. Under samma tid pausar vi också möjligheten att göra intresseanmälan till kurserna.
Finn Nilson, professor
Inledning om kursen
Evenemangssäkerhet II syftar till att ge dig kunskap i analys och problemförståelse kring säkerhetsfrågor inom evenemang av olika slag på både organisations- och individnivå.
Det är rekommenderat att kursdeltagaren har genomgått, eller har motsvarande kunskaper som, Evenemangssäkerhet I.
Målgrupp
Kursen vänder sig till personal som arbetar med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter och företag.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.
Innehåll
Kursens syfte är att ge kunskap i analys och problemförståelse kring säkerhetsfrågor inom evenemang av olika slag på både organisations- och individnivå. Vidare omfattar kursen kunskap om de fysiologiska och psykologiska egenskaper som är gränssättande för människans sårbarhet vid yttre påkänningar beroende på ålder och kön. Inledningsvis behandlas risk och säkerhet som begrepp tillsammans med andra centrala begrepp såsom olycka och skada. Metoder för riskanalys gås igenom och görs till föremål för övningar.
Målsättningen är att du efter avslutad kurs ska kunna
- Redogöra översiktligt för säkerhetsprinciper inom evenemangssäkerhet
- Redogöra översiktligt för hur mänskliga fysiologiska och psykologiska egenskaper sätter gränser för vilka yttre påkänningar människan tål utan att skadas allvarligt samt hur dessa varierar med ålder och kön.
- Tillämpa principer och metoder inom säkerhetsorganisationen på evenemang samt krishantering och beredskap.
- Utarbeta evenemangsrelaterade riskanalyser.
Genomförande
Kursträffarna genomförs på Karlstads universitet.
Kursen ges på kvartsfart vilket betyder att kursdeltagaren får räkna med cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter. Undervisningen vid de tre närträffarna, i början, mitten och slutet av kursen består av föreläsningar med praktisk applicering av säkerhetsteorier samt seminarier med redovisningar, opponentskap och diskussion.
Samtliga närträffar är betygsgrundande och därför obligatoriska.
Kursupplägg och arbetsformer bygger på idén om ett problembaserat lärande och en deltagande pedagogik. Genom ett självständigt kunskapssökande, integrerat med praktisk applicering, inlämningsuppgifter och opponering på andras arbeten, ges studenterna tillfälle till träning i kritisk värdering och problemlösning.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för att erhålla högskolepoäng.
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden anslås när kursanmälan startar. I kostnaden ingår för- och eftermiddagsfika samt lunch.
Faktura skickas ut strax efter kursstart. Kursanmälan är bindande. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursen kan ta emot 25 deltagare.
Utbildningen togs ursprungligen fram genom EU-projektet CISKT (Creative Industries Safety Knowledge Transfer), som drevs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Karlstads universitet, University of Tartu i Estland och University of Seinäjoki i Finland och Liveside AB. Organisationer som Rikspolisstyrelsen, Prehospitalt och Katastrofmedicinskt centrum, Kulturförvaltningen Stockholms stad, Göteborg&Co, Malmöfestivalen, Storsjöyran, Luger, Show Security, Tarantsec, Friends Arena och Stockholm Globe Arenas ingick i referensgruppen för utbildningen.