Evenemangssäkerhet III, 7.5 hp
Kursen bygger på de två tidigare kurserna Evenemangssäkerhet 1 och 2. Därigenom har deltagarna redan 9.5 hp inom ämnet och har dessutom arbetat under många år inom fältet. Detta innebär att kunskapsnivån redan är mycket hög. Evenemangssäkerhet 3 är en dynamisk och utmanande kurs.
Meddelande från kursledningen
Vi vill skriva till alla som står på intresselistan för våra uppdragsutbildningar i evenemangssäkerhet.
Vi är medvetna om att det finns ett stort intresse för våra utbildningarna – vilket är jätteroligt!
Tyvärr har vi just nu begränsad möjlighet att hålla utbildningar då vi har mycket forskningsprojekt. Det är osäkert när möjligheten kommer att finnas att hålla utbildningarna men vi lovar att återkomma senast under hösten 2024 för att ge mer information. Under samma tid pausar vi också möjligheten att göra intresseanmälan till kurserna.
Finn Nilson, professor
Målgrupp
Evenemangssäkerhet III är en fördjupningskurs för dig som genomgått Evenemangssäkerhet II. Du arbetar med säkerhetsfrågor kopplade till evenemang inom offentlig sektor, myndigheter, företag.
Innehåll
Kursens syfte är att ge kunskap i analys och problemförståelse kring säkerhetsplanering och publikhantering inom evenemang av olika slag, främst på organisationsnivå. Vidare omfattar kursen kunskap om de psykologiska faktorer som påverkar publikhantering samt hur dessa varierar utifrån personliga egenskaper. Kvantitativa metoder för beräkningar av publikflöden gås igenom och görs till föremål för övningar.
Målsättningen är att du efter avslutad kurs ska kunna:
- Redogöra för säkerhetsplanering inom evenemangssäkerhet och anpassa denna utifrån specifika evenemang
- Redogöra för hur psykologiska faktorer påverkar publikhantering samt hur dessa varierar. Applicera denna kunskap på specifika evenemang.
- Använd statistiska metoder för beräkningar av publikflöden och publikhantering.
Den genomgående grundbulten i Evenemangssäkerhet 3 är kursboken Balancing Risk - Introducing the Complexity of Event Safety. Denna bok har tagits fram i utvecklandet av kursen och ämnar samla den senaste forskningen inom fältet, nya tankar och idéer samt en praktisk applicering av den vetenskapliga litteraturen. Inför kursen kommer varje deltagare få varsitt exemplar av boken och inför varje kursträff ska deltagarna läsa ett antal kapitel i boken och genomföra uppgifter knutet till dessa kapitel. Dessa kapitel, samt hemuppgiften, kommer sedan vara basen till de aktiviteter som genomförs på kursdagarna på Karlstads universitet.
Genomförande
Kursen genomförs på kvartsfart, vilket betyder att kursdeltagaren får räkna med cirka en halvdags kursarbete per vecka mellan träffarna för inläsning och hemuppgifter. Undervisningen sker huvudsakligen på distans med tre närträffar i början, mitten och slutet av kursen.
Undervisning vid närträffar består av föreläsningar med praktisk applicering av säkerhetsplanering och publikhantering samt seminarier med redovisningar, opponentskap och diskussion.
Samtliga närträffar är betygsgrundande och därför obligatoriska.
Kursupplägg och arbetsformer bygger på idén om ett problembaserat lärande och en deltagande pedagogik. Genom ett självständigt kunskapssökande, integrerat med praktisk applicering, inlämningsuppgifter och opponering på andras arbeten, ges studenterna tillfälle till träning i kritisk värdering och problemlösning.
Efter avslutad kurs erhålls kursintyg. För den som så önskar finns möjlighet att examineras för att erhålla högskolepoäng.
Övergripande schema utifrån kursboken
Start i lärplattformen Canvas
Kursträff 1 på Karlstads universitet (inkl. inläsningen/inlämningen innan):
- Introduktion och definitioner (kap. 1-4, ca 60 sid)
- What is a crowd?
- What is a mass gathering event?
- Risks at mass gathering events
Kursträff 2 på Karlstads universitet (inkl. inläsningen/inlämningen innan):
- Teorier (kap. 5-6, ca 35 sid)
- Theoretical framework
- Identifying risks at events
Kursträff 3 på Karlstads universitet (inkl. inläsningen/inlämningen innan):
- Verktyg (kap. 7-8, ca 45 sid)
- Event safety and crowd management
- Are risk-free events possible or even desirable?
Kurskostnad och anmälan
Kurskostnaden anslås när kursanmälan startar. I kurskostnaden ingår en obligatorisk kursbok, lunch, för- och eftermiddagsfika. Utöver kurskostnaden tillkommer kostnad för övrig litteratur, lunch och ev. logi och resor.
För att anmäla dig till kursen måste du ha en anställning i ett företag eller organisation (ej enskild firma) där chefen godkänner ditt deltagande och vi skickar fakturan till företaget eller organisationen. Du kan tyvärr inte läsa utbildningen som privatperson.
Kursen kan ta emot 25 deltagare men behöver minst 18 deltagare för att kunna starta. Vi förbehåller oss rätten att ställa in kursen vid för få deltagare och kontaktar er omgående. Kursanmälan är bindande. Kurskostnaden faktureras i samband med kursstart.
Profilbildsfotograf: Lina Axelsson Berg