Möt en forskare: Hur universitet bygger starka akademiska miljöer
Med exempel från det egna arbetet som lärare, forskare och samarbetspartner ger Agne Swerin en bild av universitetets tre uppgifter; utbildning, forskning och samverkan med samhället. Sammantaget kan de sägas vara den akademiska uppgiften.
Agne Swerins forskning har tidigare handlat om att modifiera ytor och material så att de antingen tar upp vätskor väldigt bra eller också det rakt motsatta – att helt och hållet stöta bort vätskor. Det sistnämnda kallas superhydrofoba ytor om vätskan är vatten. I forskningen ges exempel från den grundläggande förståelsen och sedan tillämpningar inom bläckstråletryckning, vätskeavstötande trä och korrosionsskydd.
Just nu består Agne Swerins arbete till stor del av att vidareutveckla en akademisk miljö inom institutionen kemi- och ingenjörsvetenskaper, kallat Pro2BE: processer och produkter för en hållbar, cirkulär bioekonomi. Detta sker ofta i samarbete med skogsindustriföretag och regionen, inte minst i ett program som kallas Akademin för smart specialisering.
Pro2BE befinner sig just nu i ett starkt utvecklingsskede och har till exempel fått ett forskningsanslag från Stiftelsen för Kunskap och Kompetens för en företagsforskarskola. Tillsammans med industriföretag ser man nu fram emot att kunna ta fram ny kunskap och välutbildade personer inom olika doktorandprojekt. Även om man befinner sig i den intressanta uppstarten tänker man redan på det nästa steget i utvecklingen med samverkan.
”Möt en forskare” är öppna seminarier där du möter intressanta forskare vid Karlstads universitet. Seminarierna är öppna för alla – studenter, personal och allmänhet.
Ingen anmälan behövs.
Välkommen!
När? Onsdag 20 september, kl. 12.00–12.45
Var? Karlstads universitetsbibliotek, Studieverkstaden (plan 3)

