Karriärstöd för forskare
GRANTS AND INNOVATION OFFICE
Grants and Innovation Office erbjuder riktad kompetens- och karriärsutveckling för enskilda forskare, doktorander och forskningsmiljöer. Utgångspunkten är stöd i en forskarkarriärs olika faser, från tidigt i karriären till senior forskare.
UNIVERSITETSBIBLIOTEKET
Biblioteket erbjuder forskare tillfällen till kompetenshöjning genom seminarieserien Library Researcher Support seminar series. Här diskuteras teman som är relevanta för forskare på alla steg i karriärtrappan. Här får forskare tips, vägledning och en möjlighet att diskutera frågor om till exempel publicering, upphovsrätt och informationssökning.
PUBLICERINGSSTÖD
Publiceringslandskapet är i ständig rörelse och kraven från finansiärer och andra aktörer som till exempel regeringen förändras ofta. På biblioteket kan forskare få hjälp att navigera i den här miljön. Stödet handlar om att hitta och välja tidskrifter att publicera i, källhantering och hjälp med publiceringsstrategier.
DIVA – UNIVERSITETETS FORSKNINGSDATABAS
Karlstads universitets forskningsdatabas heter DiVA. DiVA erbjuder enkel tillgång till forskningsartiklar och avhandlingar från mer än 45 universitet och forskningsinstitutioner och tillåter fulltextpublikation, vilket ökar synligheten för den forskning som produceras.
BIBLIOMETRISTÖD
Biblioteket kan hjälpa till med olika frågor som rör bibliometri, till exempel att ta reda på hur många artiklar en organisation har publicerat och analysera citeringar för att se hur de artiklarna har påverkat andras senare forskning. Det är också möjligt att analysera nätverk för att ta reda på vilka forskargrupper/forskare/länder som arbetar tillsammans.
KARLSTADS UNIVERSITETS FORSKARHANDBOK
Forskarhandboken riktar sig till forskare och ska vara ett stöd till alla som är involverade i forskningsverksamheten vid Karlstads universitet. Den går igenom hela livscykeln för ett forskningsprojekt, steg för steg, och erbjuder både enklare checklistor för ansöknings- och projektfasen samt mer detaljerad information om nationella och lokala regler, riktlinjer och konkreta tips när det gäller forskningsfinansiering.
FORSKNINGSSPECIFIKA NYHETSBREV
Universitetsbiblioteket och Grants and Innovations Office sammanställer och skickar ut forskningsrelaterade nyheter och information i varsitt nyhetsbrev. Grants and Innovation Office nyhetsbrev kommer ut ca 8 gånger per år och universitetsbiblioteket skickar ut ett nyhetsbrev per kvartal.
PUBLICERA MED ÖPPEN TILLGÅNG (OPEN ACCESS)
Det kan vara dyrt att publicera vetenskapliga resultat. Biblioteket har dock avtal med ett stort antal förlag som innebär att publiceringskostnaden är gratis eller rabatterad för dig som är anställd som forskare på Karlstads universitet.
DOKTORANDKURSER
Dessa kurser riktar sig specifikt till dig som är doktorand och är öppen för alla doktorander på alla nivåer.
- Doktorandkurs i informationssökning och publiceringsstrategier
- Doktorandkurs ”Att nyttiggöra forskning och vetenskap” (4,5 hp)
- Att kommunicera vetenskap (4,5hp)
VITAE RESEARCHER DEVELOPMENT FRAMEWORK (RDF)
RDF har utvecklats av den brittiska tjänsten Vitae som erbjuder karriärrådgivning för forskare, och ligger till grund för mycket av stödet från Grants and Innovation Office. Det är en mjukvaruplattform som gör det möjligt för forskare att följa och dokumentera sin personliga och professionella utveckling, med utgångspunkt i ett ”planeringsverktyg” med fyra områden som täcker in forskares kunskaper, beteenden och egenskaper. Forskare vid Karlstads universitet kan få tillgång till ett eget konto genom Grants and Innovation Office.
POPULÄRVETENSKAP
Biblioteket erbjuder doktorander i slutfasen av sina studier att presentera sin forskning i podcast-form. Att delta i Forskningspodden innebär en möjlighet att berätta om sin forskning på ett populärvetenskapligt sätt och att få medieträning. Ytterligare en möjlighet att sprida sin forskning populärvetenskapligt erbjuds till alla forskare genom seminarieserien Möt en forskare. Här inbjuds studenter och allmänhet att möta universitetets forskare för att ta del av och samtala om nya forskningsresultat.
INFORMATIONSKOMPETENS
Biblioteket erbjuder föreläsningar, workshops och handledning inom informationssökning och källhantering. Biblioteket stöttar även vid planering och genomförande av systematiska litteraturöversikter.
KARLSTAD UNIVERSITY PRESS
Karlstads universitets förlag, som främst publicerar avhandlingar och rapporter, delar ut ISBN-nummer och ger stöd under publiceringsprocessen.
MEDIEFÖRSÖRJNING
Biblioteket hjälper till med inköp av både tryckt och elektroniskt material, fjärrlån och prenumerationer på databaser och andra e-resurser.
ALUMNSERVICE
Karlstads universitets Alumnservice finns inom Student- och Alumnsamverkan och kan bistå med att förmedla kontakt mellan anställda och tidigare studenter som arbetar inom en lång rad olika sektorer i länder över hela världen, för akademiska och andra karriärmässiga syften.