Sömnrobot - en lösning på sömnproblem?
2021-02-17Många är igång hela dagen med både kroppen och knoppen, men när natten kryper på vill inte sömnen infinna sig. Sömnsvårigheter, insomni, är ett vanligt problem. Nu ska forskare vid Karlstads universitet undersöka om sömnrobotar kan hjälpa personer med insomni, det vill säga lång insomningstid, ofrivillig vaken tid mitt i natten eller för tidigt uppvaknande.
Att vara alltför fysiskt och/eller mentalt uppvarvad är en vanlig orsak till insomningssvårigheter och kan bidra till att svårigheterna håller i sig. Tekniker som på olika sätt minskar graden av uppvarvning vid sänggåendet och under natten kan leda till förbättrad sömn ifråga om snabbare insomning och subjektivt bättre sömnkvalitet.
Kan en sömnrobot hjälpa?
En teknik som redan finns på marknaden är en så kallad sömnrobot. Den ser ut som en bönformad kudde att krama om. Sömnroboten ger ett lätt tryck på magen och gör andningsljud, vilket tros kunna lugna ned andningstakten. Sömnroboten känner av användarens andningstakt och börjar röra sig i samma takt och saktar sedan ned andningstakten. Sömnroboten tros kunna medverka till fysiologisk nedvarvning och möjligen förkorta insomningstiden. Men fungerar den verkligen?
Söker deltagare till studien
För att undersöka om sömnroboten har någon effekt på sömnen och den psykiska hälsan, söker nu forskare vid Karlstads universitet deltagare till en ny studie:
- Man ska vara över 18 år och ha problem med insomni, det vill säga ha lång insomningstid, att man ofrivilligt är vaken mitt i natten, eller vaknar alltför tidigt. Deltagarna kommer bland annat att få svara på frågor om sina sömnvanor, hur länge de sovit och om de använt sömnroboten. Den som vill vara med i studien kan kontakta mig, säger Siri Jakbosson Störe, doktorand i psykologi och en av forskarna bakom studien.
Undersökningen är den första av två delstudier och genomförs under våren 2021. Resultatet beräknas vara klart hösten 2022. Huvudansvarig forskare är Annika Norell-Clarke, docent i psykologi.

