Hallå där, Jenny Sundén, professor i medie- och kommunikationsvetenskap samt tillförordnad föreståndare för Geomedia
2021-01-22Jenny, välkommen till Karlstads universitet och den starka forskningsmiljön Geomedia. Berätta om din bakgrund.
- Tack, jag kommer närmast från Södertörns högskola där jag arbetat i 10 år och är professor i genusvetenskap. Jag har också varit verksam vid KTH som humanistisk medie- och teknikforskare inom ämnet medieteknik. Det känns också verkligen roligt att vara tillbaka på Karlstads universitet då jag var lektor i medie- och kommunikationsvetenskap här 2004 – 2005, men nu är det naturligtvis något helt annat.
På vilket sätt?
- Jag tycker att det har utvecklats till den mest spännande medieforskningsmiljön i Sverige. Jag har alltid identifierat mig som medieforskare och längtat efter att få vara i en miljö med andra forskare inom området. För mig handlar det om Geomedia-profilen som har byggts upp på Karlstads universitet och hur den kopplar samman olika discipliner som kanske inte alltid annars kopplas samman. För en medieforskare är det jättespännande att se hur geografiska, rumsliga och mobila dimensioner hos medieproduktion och medieanvändning fångas in på ett tydligare sätt.
Hur har det fångats upp inom Geomedia?
- Jag tänker att Geomedia fångar upp väldigt centrala frågor i ett samtida medielandskap där medierna är lika rörliga som telefonerna i våra fickor. Frågor som rör plats och rum i relation till medier som samtidigt är både fysiska och digitala. Jag har forskat mycket på digitala medier i termer av materialitet, plats och det fysiskt konkreta. Sedan har vi också frågor som vi tänker är globala, exempelvis sociala medieplattformar som samtidigt är förankrade i det geografiskt och kulturellt specifika. För mig skapar det en unik forskningsprofil som jag hoppas kunna förvalta och delvis utveckla som tillförordnad föreståndare.
Berätta om din tidigare forskning
- Jag har under lång tid forskat på digitala medier och kulturer – exempelvis textbaserade digitala världar och hypertextfiktion under slutet av 90-talet. Alltså litterära experiment i form av romaner med en slags tredimensionell och rumslig textlig dimension, romaner som du läste på webben som inte var linjära. Vidare har jag undersökt allt från robotkonst och förlossningssimulatorer till online-spel och queer-communities i spelet World of Warcraft samt steampunkkulturer.
Den senaste tiden har min forskning fokuserat på tre spår - humor, skam och skamlöshet i feministisk aktivism på sociala medier med boken ”Who’s laughing know? Feminist tactics in social media” som ett resultat, frågor om digital intimitet och uppkopplade liv, samt ett nytt projekt om sexuella identiteter och praktiker på lokala sociala medieplattformar.
Forskningsprojektet ”Rethinking sexuality: A geopolitics of digital sexual cultures in Estonia, Sweden and Finland”, vad handlar det om?
- Det handlar om den digitala sexualitetens geografier och konkret tar det avstamp i hur internet under årtionden har fungerat som ett tryggt rum för sexuellt utforskande. Men i takt med att sociala medier har blivit populära så har deras sätt att reglera sexuella uttryck dock hårdnat med följd att communities för HBTQ, kink och sexarbetare förlorat sina digitala nätverk. Det är en sorts nypuritanism som breder ut sig på Facebook, Instagram och inte minst Tumbler. Vi har vänt blicken mot alternativa sociala medieplattformar i Sverige, Finland och Estland, plattformar som är ägnade åt gemenskaper kring nakenhet, kink och BDSM. Vi ställer frågor kring hur de här medieplattformarna formar marginaliserade eller icke-normativa sexuella identiteter och hur idéer om frigörelse och förtryck tar sig form i digitala rum samt vad de här platserna betyder för människor.
Varför har det blivit hårdare censur i digitala plattformar?
- Krasst handlar det om att kunna erbjuda ett innehåll som annonsörer gillar. Så det är ekonomiska argument som ligger bakom den sortens värderingar och går hand i hand med konservativa värderingar som är på frammarsch.
Vad tror du att du kommer att tillföra Geomedia på Karlstads universitet?
- Jag tror att jag kan stärka upp det som handlar om humanistiskt orienterad digital medieforskning som rymmer perspektiv som feminism och queerteori. Det skadar inte heller med en kvinnlig professor.

