Viktigt med mål och tydliga mandat - utvärdering av Förebyggarenheten i Kristinehamns kommun
2020-09-29Vad är Förebyggarenheten och hur har dess samarbetspartner upplevt den? Madeleine Andersson och Hans Ovall på FoU Välfärd Värmland har på uppdrag av Kristinehamns kommun under våren genomfört en utvärdering av samverkanspartners upplevelser av enheten.
Vad är Förebyggarenheten och vilket syfte har den?
- Enheten startades 2018 som ett tvåårigt projekt i Kristinehamns kommun, säger Madeleine Andersson, projektkoordinator för FoU Välfärd Värmland. Enheten i sig bestod av tre folkhälsoutvecklare, en kurator med samordnarfunktion, en behandlingsassistent och en enhetschef.
Syftet var att bygga upp en verksamhet som skulle arbeta strategiskt men även operativt med föräldrastöd, alkohol, narkotika, doping, tobak och spel- samt brottsförebyggande åtgärder. De ville dessutom skapa en kunskapsbank för professionella där målgruppen var barn och unga och deras föräldrar.
Hur har arbetet kring utvärderingen gått till?
-Vi har intervjuat flertalet personer som arbetar inom de samverkande parterna vilka har samverkat i olika omfattningar, säger Hans Ovall, universitetsadjunkt och programledare för socialt arbete. Två intervjuer genomfördes på plats, men resterande intervjuer skedde via telefon på grund av rådande omständigheter med anledning av Covid-19. Fokus i utvärderingen var att undersöka hur just Förebyggarenhetens samverkansparter upplevt arbetet under projekttiden.
De parter som samverkande i projektet var skola och elevhälsa, förskola, socialtjänst, folkhälsa, polis, föreningsliv, civilsamhälle, alkoholhandläggare, familjecentral och Länsstyrelsen i Värmland.
Vad blev resultatet?
- Enheten har till stor del uppfattats som en resurs i det förebyggande arbetet, säger Madeleine Andersson. Vi har dock sett att även om inte kontinuerlig samverkan har skett så framgår det att många har fått ett bra stöd i sitt arbete. Antingen direkt i arbetet eller som en lättillgänglig resurs med kunskap och kompetens som man har kunnat hänvisa sannolikt till. Förebyggarenheten upplevs även av flera som att de har hunnit med att göra många olika uppdrag på kort tid.
Det framkom också synpunkter på hur Förebyggarenheten är organiserad i förhållande till övriga verksamheter i kommunen. Några intervjupersoner framför att det i vissa fall kan vara svårt att veta vem som ska göra vad inom kommunen och vilket uppdrag och mandat olika enheter har. Ett förtydligande om enhetens mål och hur enheten är organiserad i förhållande till övriga verksamheter i kommunen är därför önskvärt. Det har troligtvis påverkat hur samverkan har upplevts och kunnat ske.
Vad händer nu?
-Vi har lämnat PM:et till Kristinehamns kommun nu i dagarna, säger Madeleine Andersson. Flertalet av de intervjuande påpekade hur viktigt det är att prioritera det förebyggande arbete och att det finns en långsiktig plan för hur detta bedrivas. Resultatet av utvärderingen kan förhoppningsvis vara till nytta i detta arbete.
Utvärderingen "Förebyggarenheten i Kristinehamns kommun – samverkanspartners upplevelser" finns i sin helhet tillgänglig på FoU Välfärd Värmlands hemsida och du hittar den även här!
I PM:et redovisas resultatet av ”Utvärdering av Förebyggarenheten i Kristinehamns kommun – samverkansparters upplevelser” som genomförts vid FoU Välfärd Värmland. Utvärderingens syfte var att studera hur Förebyggarenhetens samverkansparter upplevt enhetens arbete och hur samverkan utvecklats, samt i vilken grad det uppsatta delmålet rörande samverkan uppnåtts.

