Utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck starkt efterfrågad
2018-03-15Pappor och bröder som hotar och misshandlar sina döttrar och systrar, ibland med dödlig utgång. Unga tjejer som begränsas i sina liv. Hedersrelaterat våld finns i alla Sveriges kommuner och det är främst socialtjänsten som har ansvar för att handla, gripa in och ordna med skydd när det behövs. Hur gör man?
Under två dagar samlades ett 30-tal deltagare, de flesta socialsekreterare från Värmland, för en fördjupad utbildning om hedersrelaterat våld och förtryck, arrangerad av FoU Välfärd Värmland och Länsstyrelsen Värmland.
Utbildningens föreläsare kom från Enheten för insatser mot hedersrelaterat våld och förtryck – en del av det kommunala bolaget Gryning i Göteborg. Verksamheten startade 2004 som en av de första i landet, efter att regeringen satsat medel på åtgärder för att motverka hedersrelaterat våld. Det var i spåren av mordet på Fadime 2002. Och utbildningens första pass innehöll en dokumentär om Fadime och händelserna fram till att pappan sköt sin dotter till döds.
-Hedersrelaterat våld förekommer i alla kommuner. Idag är kunskapen bättre än i slutet av 1990-talet och början av 2000-talet, när fallen Sara, Pela och Fadime fick stor medial uppmärksamhet och debatten tog fart. Men mer kunskap behövs. Fortfarande hänvisar myndigheter till sedvänjor som man inte ska lägga sig i. Ett alldeles färskt exempel är ett uppmärksammat domslut, där den utsatta kvinnan kritiseras för att ha vänt sig till polisen istället för till familjen, säger föreläsaren Linda från Gryning.
År 2016 tog Gryning emot 258 förfrågningar om stöd från hela Sverige. Det rörde sig om 425 personer, varav 159 var under 18 år och 75 procent handlade om barn.
-Att det i så stor utsträckning rör sig om barn gör problematiken till en fråga om barns rättigheter. Det handlar inte främst om vuxnas relationer utan om barnen och regeringen har nyligen lagt fram en utredning om ett stärkt barnrättsligt perspektiv – ”Ett fönster av möjligheter”, berättar Linda.
Samverkan och regional handbok
I Värmland samordnar Länsstyrelsen ett nätverk för att arbeta mot våld i nära relationer, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Här finns ett aktivt samarbete mellan flera olika myndigheter, till exempel Försäkringskassan, Migrationsverket, Barnahus Värmland samt länets kommuner. Detta har bland annat resulterat i regional handbok, som omfattar samarbete, handläggning och behandling av ärenden som gäller våld i nära relationer, såväl vuxna som barn.
-Samarbetet i nätverket syftar till att öka kunskapen och erbjuda stöd för de som arbetar konkret med fall som rör hedersrelaterat våld. Som socialsekreterare möter du människor i stort behov av stöd, skydd och hjälp. Det är komplicerade ärenden som griper tag i en och berör. Då behövs ett nätverk där man kan få expertråd, men också hämta stöd och kraft från kollegor, säger Isabel Persson, på Länsstyrelsens enhet för samhällsbyggnad, sociala funktioner.
Utbildningen Hedersrelaterat våld och förtryck med särskilt fokus på skydd och skyddsutredningar vände sig till socialsekreterare och pågick 8-9 mars. Syftet var att genom både teori och praktiska fall öka förståelse och kunskap i arbetet med människor som är utsatta för hedersförtryck – en utbildning som socialsekreterarna ska kunna använda direkt i det dagliga arbetet. Ytterligare ett utbildningstillfälle kommer att arrangeras till hösten eftersom intresset är så högt.
Läs mer på kau.se, Fou Välfärd Värmland
Den regionala handboken hittar du på Länsstyrelsens webb
Regeringens utredning Ett fönster av möjligheter – stärkt barnrättsperspektiv för barn i skyddat boende SOU 2017:112
Linda har inte med hela sitt namn i texten, eftersom Gryning av skyddsskäl inte anger efternamn på sina medarbetare.