Barn och unga
Vid FoU genomför vi forsknings- och utvecklingsprojekt tillsammans med kommunernas sociala barn- och ungdomsvård. Forskare och regional utvecklingsledare stödjer kommunerna i att utveckla och genomföra ett kunskapsbaserat arbetssätt i myndighetsutövning och vid insatser till barn som far illa. Arbetet utgår från identifierade kunskapsluckor, kommunernas behov samt prioriterade områden inom partnerskapet och SKR:s barn- och unga nätverk.
NUSO - Nationell Uppföljning av Socialtjänstens Omställning
Utifrån den nya socialtjänstlagen som preliminärt träder i kraft juli 2025, förväntas Socialtjänsten göra en omställning för att möta växande utmaningar kopplade till samhällsutvecklingen. Detta kräver nya, tillgängliga, tillitsskapande, förebyggande och kunskapsbaserade arbetssätt. FoU Välfärd Värmland har tillsammans med SKR (Sveriges Kommuner och Regioner) utvecklat en stor nationell forskningsstudie, NUSO, med inriktning mot barn, unga och familjer. Individbaserad systematisk uppföljning kombineras med forskning och kommunerna som deltar får stöd att följa upp, analysera och jämföra. På så vis stärks förutsättningarna att utveckla verksamheten utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Ca 120 kommuner/stadsdelar deltar i forskningsprojektet.
NUSO består av tre delstudier:
- Delstudie 1
Utredningar och insatser. Denna delstudie följer upp utredningar och insatser i sociala barn- och ungdomsvården och uppskattningsvis kommer studien omfatta ca 20000 barnavårdsutredningar.
- Delstudie 2
Insatser utan bistånd. I denna delstudie följer man upp i vilken omfattning barn, unga och familjer tar del av ickebiståndsprövade insatser och hur mycket personalresurser socialtjänsten lägger på förebyggande insatser som ej kräver biståndsprövning.
- Delstudie 3
Delstudie 3 undersöker i vilken utsträckning anmälningar och ansökningar leder till utredning i barn- och ungdomsvården, samt om det finns skillnader mellan t.ex kön och olika åldersgrupper.
Mer information om NUSO finns att läsa hos SKR.
Ansvariga vid FoU Välfärd Värmland är Birgitta Persdotter, forskningsansvarig och Martina Magnusson, administratör.
Aktuella nätverk
Om du arbetar inom barn och unga finns möjligheten att delta i flertalet nätverk inom olika arbetsområden.
BBIC
Barns behov i centrum (BBIC) är ett arbetssätt som används av socialtjänsten vid handläggning av barnavårdsärenden. Inom BBIC finns ett dokumentationsstöd för att följa aktuella ärenden, något som främjar rättssäkerheten för individen och skapar en arbetsstruktur för socialsekreterare. BBIC-nätverket i Värmland träffas två gånger per termin och består av länets BBIC-samordnare samt de BBIC-ansvariga och BBIC-utbildare i varje kommun. Nätverket samordnar BBIC-utbildningar för nyanställda över kommungränser, samt diskuterar andra frågor som är aktuella för den sociala barnavården i länet.
Nätverket för familjehemsvård
Nätverket består av handläggare inom området familjehemsvård i Värmlands kommuner. Syfte med nätverket är bland annat att gemensamt i Värmland regelbundet organisera grundutbildning för familjehem, anordna gemensamma rekryteringskampanjer för familjehem samt utbyta kunskap och erfarenheter inom länet.
IBIC-nätverket
IBIC-nätverket i Värmland startade upp i slutet av 2020. I nätverket finns deltagare från flera av de Värmländska kommunerna, och vi ser gärna ett deltagande från de kommuner som ännu inte kommit med. Ni är varmt välkomna att höra av er till oss. Det värmländska IBIC-nätverket syftar till att bidra till kunskapsspridning inom området och ge förutsättningar till utveckling av arbetet på regional nivå. FoU Välfärd Värmland håller samman arbetet och representerar Värmland i det nationella nätverket
Alla Nätverk som träffas via FoU Välfärd Värmland
Mejla oss om du är intresserad av att delta i något nätverk fouvalfardvarmland@kau.se
Seminarier och konferenser
Du finner aktuella seminarier och konferenser i kalendariet.