Användarnas röster behövs i debatten om välfärden
2024-02-09I debatten kring höstens budgetproposition var frågan om hur mycket pengar som ska satsas på välfärden i fokus. Röster från olika politiska håll hördes, men de som är välfärdens mottagare hörs sällan – faktiskt så hörs de knappt alls. Det vill nätverket EMER som forskar om motstånd i välfärden ändra på.
– De som använder välfärdens tjänster står sällan i fokus när välfärden debatteras, säger Satu Heikkinen, docent i sociologi vid Karlstads universitet och en av organisatörerna i EMER (Explorations of Marginalised People’s Everyday Resistance). Vi vill lyfta deras röster genom vår forskning för att visa att de inte bara är passiva mottagare av det som samhället har att erbjuda dem, utan att de har unik kunskap som behöver få komma fram.
Ett exempel som nätverket har diskuterat är äldres situation under covid-19 pandemin då vardagen för äldre, både de med eget boende och de som levde i vård och omsorgsboenden kraftigt begränsades.
– Känslan hos många var att man fråntogs sina möjligheter att själv bestämma över sina liv, säger Satu Heikkinen. Att vara vuxen men inte själv få värdera risker, det kunde kännas förnedrande. Fick de äldres röster höras under pandemin?
Special issues om vardagsmotstånd bland välfärdsanvändare
Just nu arbetar nätverket med en special issue om just vardagsmotstånd bland välfärdsanvändare som kommer att publiceras i Journal of Resistance Studies med deadline för abstracts den 1 april 2024. Ytterligare en special issue i Nordic Social Work Research med tema ”Everyday Resistances in the Nordic Welfare State” är planerad längre fram i vår.
Nätverket är dessutom i färd med att skapa en större ansökan om forskningsmedel där de vill hitta nya sätt för att få fram välfärdsanvändarnas röster och sätta dem i centrum. Det är inte bara i den allmänna debatten som välfärdens användares röster behöver få komma fram mer. Även i forskningsvärlden behöver teorier, principer och metoder ge möjligheter att skapa kunskap tillsammans med – och inte bara om – personer som använder välfärdstjänster.
– Det är oerhört viktigt att kunskap om välfärdens tjänster och hur väl de faktiskt fungerar skapas tillsammans med användarna, säger Satu Heikkinen. De har unika kunskaper och därför ska de också kunna ha en aktiv roll i den kunskap som skapas om välfärdsstaten. Det är ju användarna som välfärdens faktiskt finns till för. Därför vill vi göra de här special issues och hoppas vi kan få finansiering – för att faktiskt utveckla effektiva metoder för att lyfta de här rösterna som så sällan får synas.
Intresserade forskare är välkomna att höra av sig till nätverkets projektledare Majken Jul Sørensen. Kontaktuppgifter finns på EMER-nätverkets hemsida.
• EMER-nätverkets hemsida
• Call for papers: special issue “Everyday resistance in welfare systems” på Journal of Resistance Studies