Nätverket EMER utforskar vardagsmotstånd i den nordiska välfärdsstaten
Välfärdstjänster ska ge vård, hjälp och stöd till människor som behöver det. Men trots välmenande avsikter saknas stödet allt oftare och den hjälp som ges upplevs som nedlåtande eller till och med som maktmissbruk. I den anda av New Public Management (NPM) som råder, ses användarna av välfärdstjänster som kunder och kraven på mätbara resultat ökar. Det ökar även behovet av att förstå de problematiska sidorna av makt, relationer och motstånd i det nordiska välfärdssamhället. Därför bildades nätverket EMER – Explorations of Marginalised people’s Everyday Resistance.
Vardagsmotstånd är ett koncept som har utvecklats för att undersöka hur missgynnade grupper på subtila och diskreta sätt skaffar resurser och utövar motstånd mot orättvisor eller maktmissbruk. Det behövs mer kunskap om hur detta motstånd kommer till uttryck bland användare av välfärdstjänster. Institutionell etnografi (IE) är en fruktbar undersökningsmetod för att utforska dessa frågor.
Nätverket EMER (Explorations of Marginalised people’s Everyday Resistance – utforskning av hur marginaliserade grupper använder vardagsmotstånd) bildades för att utforska hur vardagsmotstånd i den nordiska välfärdsstaten kan undersökas med hjälp av institutionell etnografi som undersökningsmetod.
Bygga nätverket – tre workshopar för att utveckla ett forskningsprogram
Nätverket samlar forskare från tre olika forskningsområden, som tidigare haft relativt lite samarbete: Motståndsstudier, Studier om tillhandahållande av välfärdstjänster och tjänsteanvändare samt institutionell etnografi (IE). För att starta samarbetet kommer tre workshopar att anordnas under 2022–2023. Deltagarna ska tillsammans utveckla ett multidisciplinärt forskningsprogram, som ska säkerställa framtida skapande av kunskap för välfärdstjänstens användare.
Att tillämpa konceptet med vardagsmotstånd genom IE
Projektet tillför ny kunskap genom att teoretiskt, metodologiskt och empiriskt utforska hur begreppet vardagsmotstånd kan användas i den nordiska välfärdsstaten. Begreppet tillämpas redan empiriskt i andra delar av världen. Nätverket kommer även att använda IE som undersökningsmetod i förhållande till vardagsmotstånd, något som inte har gjorts tidigare . Genom nätverket kommer forskarna att dela erfarenheter och öka kunskapen om metoden institutionell etnografi (IE), som är ett relativt ovanligt tillvägagångssätt i de nordiska länderna, undantaget Norge.
Fakta
Nätverket är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Sverige, University of Oslo, Norge, Høgskolen i Østfold, Norge och University of Jyväskylä i Finland.