
Sociologi
Ämnet sociologi är en del av Institutionen för sociala och psykologiska studier. I institutionen ingår också ämnena socialt arbete, psykologi och genusvetenskap.
Vi forskar och undervisar inom ämnena sociologi och socialpsykologi. Vår största utbildning är Samhällsanalytikerprogrammet (180 hp). Därutöver erbjuder vi fristående kurser i sociologi och socialpsykologi, samt forskarutbildning inom sociologi.
Utbildning
Vill du bli samhällsanalytiker och leda förändring? Samhällsanalytikerprogrammet är ett brett grundutbildningsprogram som omfattar aktuella tankar och metoder inom samhällsvetenskaplig forskning. Du lär dig att analysera organisationer, samhällen och människor, samt att förändra dem. Programmet ger dig en efterfrågad kompetens på arbetsmarknaden samt goda möjligheter till vidareutbildning.
Är du intresserad av samhället eller är du nyfiken på människan som social varelse? Då har våra kurser i sociologi och socialpsykologi något att erbjuda! Inom sociologi får du lära dig hur samhällen och organisationer fungerar och förändras och hur det påverkar våra livsvillkor som samhällsmedlemmar. Ämnet socialpsykologi ger dig en spännande och användbar förståelse av gruppdynamik och individens förhållande till samhället.
Sociologi och socialpsykologi studeras ofta av personalvetare och andra yrkesgrupper som behöver förstå människor och deras roller inom organisationer och samhället i stort. Kurserna ger en bred inblick i samhälls- och beteendevetenskaperna och kan leda vidare till forskning och jobb inom många olika områden. Det finns också möjlighet att efter sociologistudierna läsa en Kompletterande pedagogisk utbildning för att bli ämneslärare i sociologi.
- Samhällsanalytikerprogrammet
- Masterprogrammet kritisk samhällsanalys
- Kurser i sociologi och socialpsykologi
Forskning
Vid Karlstads universitet bedriver vi sociologisk forskning inom många olika områden. Vi fokuserar framför allt på våra tre forskarinriktningar:
- Ålderssociologi
- Makt, motstånd och organisering
- Personligt liv, emotioner och vardagens organisering.
Ett flertal av sociologerna arbetar inom flervetenskapliga miljöer och projekt, till exempel tillsammans med forskare vid ämnena genusvetenskap och kulturgeografi. Sedan 1999, då högskolan i Karlstad blev Karlstads universitet, bedriver vi även forskarutbildning.