Krav från finansiärer och vetenskapliga tidskrifter
Forskningsdata är en värdefull resurs och allt fler forskningsfinansiärer och vetenskapliga tidskrifter ställer nu även krav på att forskare ska tillgängliggöra forskningsdata som stöd till framtida forskning och utveckling.
En förutsättning för att kunna tillgänggöra forskningsdata och även för att andra ska kunna använda sig av den nya kunskapen är goda rutiner för hantering av forskningsdata. Forskare uppmanas nu att göra sina forskningsdata FAIR – Findable, Accessible, Interoperable, Reusable. Detta innebär att forskningsdata hanteras så de är enkla att hitta, komma åt, kan kopplas ihop med andra datamängder och återanvändas.
Läs mer om FAIR-principerna: FAIR Principles - GO FAIR (go-fair.org)
Forskningsfinansiärernas krav
Med målsättningen att forskningsdata ska tillgänggöras och återanvändas, ställer idag allt fler svenska och internationella finansiärer krav på att en datahanteringsplan ska upprättas inom ett finansierat forskningsprojekt. Utgångspunkten är att alla forskningsprojekt ska upprätta en datahanteringsplan, oavsett om det finns etiska eller avtalsrättsliga hinder för att tillgänggöra forskningsdata.
Tidskrifters krav
Allt fler tidskrifter har idag en policy kring open data. De krav och önskemål som tidskrifterna ställer på sina författare kan dock skifta. Vissa tidskrifter begär att all underliggande data ska finnas tillgängliga för läsarna, medan andra tidskrifter har mer begränsade krav, eller bara önskemål. Läs noga igenom vad som gäller för den tidskrift du avser att publicera dig i. Kontakta forskningsdatagruppen om frågor uppstår.
Den brittiska organisationen Jisc har en lista över finansiärer som har en datapolicy, krav på open access publicering och arkivering kallat Sherpa Juliet. Den inkluderar även information om policy från vanliga svenska forskningsfinansiärer.