Omvårdnad
Forskarutbildning i omvårdnad vid Karlstads universitet.

Omvårdnad som vetenskaplig disciplin studerar hur hälsa och livskvalitet kan främjas och hur ohälsa kan förebyggas samt har en patientnära och klinisk förankring som förser det praktiska fältet med evidensbaserad kunskap. Forskningen bedrivs både som grund- och tillämpad forskning med syfte att utveckla teorier, metoder och tillämpningar inom ämnet omvårdnad. Centrala forskningsfrågor inom omvårdnad fokuserar på såväl relationen mellan patient/närstående och vårdare som på omvårdnadens organisation och ledarskap, vilket även inkluderar vårdkvalitet och patientsäkerhet.
Ämnets forskning vid Karlstads universitet är samlat inom forskningsprogrammet Främja hälsa och vårdkvalitet. Forskningsprogrammet omfattar tre forskningsområden som delvis integrerar med varandra: Modeller och innovationer för säker vård, Hantering av komplexa ohälsotillstånd och Kompetens och professionsutveckling inom omvårdnad. Forskarutbildningen i ämnet är knuten till universitetets forskarskola inom hälsoområdet, Forskarskolan hälsa.
Utbildningen på forskarnivå kan genomföras med sikte på licentiatexamen eller doktorsexamen. Licentiatexamen innebär en utbildningstid på två år, motsvarande 120 högskolepoäng. Doktorsexamen innebär en utbildningstid på fyra år, motsvarande 240 högskolepoäng. Utbildningen innehåller dels en kursdel dels ett självständigt arbete (vetenskaplig uppsats respektive vetenskaplig avhandling). För licentiatexamen omfattar kursdelen 30 högskolepoäng och den vetenskapliga uppsatsen 90 högskolepoäng. För doktorsexamen omfattar kursdelen 60 högskolepoäng och doktorsavhandlingen 180 högskolepoäng.
Vissa kurser är obligatoriska för forskarutbildning i ämnet omvårdnad eller för alla doktorander vid Karlstads universitet. Övriga kurser väljs i samråd med handledare och examinator utifrån forskningsområde och individuella behov hos forskarstudenten. Kurser kan också genomföras vid andra universitet och högskolor i Sverige eller utomlands. Inom ämnet finns utarbetade riktlinjer för kvalitetssäkring av det självständiga arbetet, den vetenskapliga uppsatsen respektive den vetenskapliga avhandlingen.
