Gemensam workshop med DRIVE och partnerföretag i Kista
2023-12-08Projektgruppen DRIVE bjöd tillsammans med Ericsson AB in partnerföretag till en gemensam tvådagars workshop med syftet att visa och diskutera hur man arbetar med mobila tjänster. Karlstads universitet fick också möjlighet att beskriva sin forskning inom området när det var dags att träffas i Ericssons lokaler i Stockholm, Kista.
DRIVE har det övergripande målet att bedriva världsledande forskning och utbildning inom området datadrivna, latenskänsliga mobila tjänster för framtida mobilnät, samt att bidra till en hållbar digitalisering av samhället. I projektet ska man bland annat se hur mobila tjänster kan användas på ett så optimerat och energisnålt sätt som möjligt.
Nätverkande och kunskapsöverföring på agendan
DRIVE bygger på ett nära samarbete mellan Karlstads universitet och sju partnerföretag: Ericsson, Telia, Icomera, Mullvad, Varnish Software, TietoEvry och Red Hat, som alla bidrar med kompletterande expertis och sina olika perspektiv. Under workshopen fick alla partnerföretag möjlighet att träffas och nätverka, både med forskarna vid Karlstads universitet och med varandra. Under tematiska diskussioner fick deltagarna också chans att prata om vad de ser för utmaningar och möjligheter i framtiden.
– Workshopen var mycket givande och det var intressant att få en inblick i vad som forskas i och runt edge-computing för att vi själva ska kunna förbereda, testa och tillämpa forskning i ett tidigt stadium, sa Fredrik Steen, Director of Software Engineering på Varnish Software.
Partnerföretagen berättade om sina verksamheter som bland annat innefattade Susanne Eskola från Ericsson AB, Niklas Brand från Varnish som berättade om projektet Sledgehammer och Ivan Bretan från Telia Company som berättade om Northstar.
– Ett projekt av så här stor dignitet och samhällsviktig betydelse stärker vår forskningsmiljö ytterligare och sätter Karlstads universitet på kartan, säger professor Anna Brunström, projektledare för DRIVE.
Förutom en överblick om projektet gavs status och tekniska presentationer för de olika arbetspaketen som innefattar 5G mätningar, ATSSS proxy on SmartNIC, Maybenot: A Framework for Traffic Analysis Defenses, Data-driven network service optimization, Programmable and secure connectivity.
Besök på Ericsson Innovation Lab
Ericsson visade dels upp Kista Innovation Park, en kreativ yta där studenter får driva fram sina egna projekt inom datavetenskap där tanken är att innovationer, evenemang och attraktioner samsas i en rolig mix. Gruppen besökte också Ericsson Innovation Lab, en virtuell och fysisk laboratoriemiljö med tekniska lösningar i fokus.