Tre nya ISE-kurser stärker universitetets kompetenssatsning för yrkesverksamma
2023-10-09Kurserna ska hjälpa företag och anställda att få mer kunskap om hur olika verksamheter kan utveckla mer hållbara tjänster som skapar värde för kunder. Satsningen görs inom ramen för Expertkompetensprogrammet ISE som drivs vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) vid Karlstads universitet. Målet är att stärka kompetensen i svenskt näringsliv och bidra till det livslånga lärandet.
I höst kan yrkesverksamma kompetensutveckla sig med nya kurser i tjänstedesign och tjänstefiering och i början av nästa år släpps en ny kurs med fokus på miljö och hållbar utveckling. Kurserna ges inom det så kallade expertkompetensprogrammet ISE (Improving value creation through service education) och riktar sig till yrkesverksamma som vill satsa på kompetensutveckling och samtidigt arbeta.
Från forskning till praktik
– I dag behöver yrkesverksamma ständigt vidareutbilda sig för att få den kompetens som företag efterfrågar, säger programansvarig Carolina Camén, lektor i företagsekonomi. Här kan vi på CTF bidra genom att erbjuda korta kurser och det är helt kostnadsfritt.
En av tidigare kursdeltagare Henrik Bojö, tidigare verksam vid Volvo Group och nu vid Trapeze Group, har läst kursen Introduktion till tjänstefiering.
– Kursen ger en bra teoretisk bas med verktyg och modeller för att ta sig an ett tjänstefieringsarbete och jag använder flera modeller från kursen i mitt dagliga arbete. Kursen erbjuder erfarenhetsutbyte med andra kursdeltagare modererat av tjänsteproffs, säger Henrik Bojö.
Kursansvarig Maria Åkesson, lektor i företagsekonomi, är glad över det positiva mottagandet av introduktionskursen och ser fram emot den nya kursen Tjänstefiering – från teori till praktik som startar i november där deltagarna får fördjupa sig i hur ett utökat tjänsteerbjudande kan skapa värde för kunder och den egna verksamheten.
– Tanken är att deltagarna ska få med sig en plan på hur de kan tjänstefiera sin verksamhet och de kommer få arbeta med att utforma sin plan kontinuerligt under kursens gång, säger Maria Åkesson.
Erfarenhetsutbyte - ett viktigt inslag i våra kurser
Sedan starten 2020 har 17 kurser utvecklats baserat på CTF:s tvärvetenskapliga forskning och spetskompetens. Yrkesverksamma kan kompetensutveckla sig inom tjänste- och verksamhetsutveckling, digitalisering och andra områden kopplat till CTF:s forskning. Företag och organisationer har involverats såväl i utvecklingsarbetet som genom gästföreläsningar och diskussionsseminarier.
Therese-Marie Hall, Länsförsäkringar Värmland, har läst kursen Digitalisering och digital transformation i organisationer.
– Jag kan verkligen rekommendera kursen. Den har givit mig verktyg och modeller för att systematiskt arbeta med digitalisering samt en större förståelse för det som krävs för att nå ett digitaliseringsmål. Jag har tagit del av framgångsexempel och fallgropar att undvika i ett digitaliseringsarbete, säger Therese-Marie Hall.
Kursansvarig Linda Bergkvist, lektor i informatik, är glad över det positiva omdömet som visar på kunskaper och verktyg som deltagarna får med sig och kan använda i sitt digitaliseringsarbete. Verktyg som efterfrågas är modeller och metodstöd för att arbeta systematisk med digitalisering och digital transformation.
– Ett viktigt inslag i våra kurser är kunskaps- och erfarenhetsutbyte mellan deltagarna, till exempel genom diskussionsseminarier. Innehållet i seminarierna skapas delvis av deltagarna själva genom att de tillämpar teoretiska begrepp och modeller på egna erfarenheter, säger Linda Bergkvist.
Halvvägs för expertkompetensprogrammet ISE
Expertprogrammet ISE finansieras av KK-stiftelsen till och med augusti 2025. Nu finns nästan hela kursutbudet på plats och flera kurser ges både för en andra och tredje gång.
– Vi erbjuder kurser löpande under året och utvecklar nu de sista planerade kurserna i vår kurskatalog, säger Carolina Camén. Utöver kursutveckling arbetar vi ständigt med kvalitetsförbättringar, intern och extern samverkan samt för att fler yrkesverksamma ska få kännedom om och ta del av våra kurser.
ISE-kurserna är på avancerad nivå, ger 5 högskolepoäng och läses på distans under 10–14 veckor. Undervisningen sker via Zoom-träffar och förinspelade föreläsningar där deltagarna får analysera och diskutera centrala begrepp, modeller och praktikfall kopplat till egna arbetsområden och verksamheter.