Studenter utvecklar funktionalitet åt ledande IT-företag
2017-04-19Genom forskarprofilen HITS, Högkvalitativa nätverkstjänster för en mobil värld, har tre studenter vid Karlstads universitet möjligheten att se sina studentarbeten bli verklighet som funktionalitet i ett nischat teknikföretags system.
Studenterna Ricky Andersson, Filip Västlund och Sebastian Salomonsson läser sin sista termin på programmet civilingenjör datateknik vid Karlstads universitet. De är i full gång med sina examensarbeten vilka, genom forskarprofilen HITS, görs i samarbete med företaget Procera Networks.
- Genom att göra sina examensjobb mot Procera Networks så får Sebastian, Filip och Ricky möjlighet att undersöka problemställningar som är relevanta för ett svenskt företag som är ledande inom sin nisch. Dessutom kan resultatet mycket väl komma att användas som funktionalitet i Procera Networks system framöver, säger Johan Garcia, forskare inom Datavetenskap vid Karlstads universitet och de tre studenternas handledare.
Procera Networks är ett svensk-amerikanskt företag som utvecklar och tillhandahåller system som används av nätverksoperatörer för att övervaka och hantera deras nätverk. Företaget är ett av fem som deltar i arbetet inom forskarprofilen HITS som drivs av datavetenskap vid Karlstads universitet.
- Jag tycker att det är roligt att få jobba mot både ett företag och universitetet, säger Sebastian Salomonsson. Vi får mycket hjälp, stöd och kunskap från forskningsmiljön vid universitetet samtidigt som det är väldigt värdefullt att få inblick i hur det är ute hos ett företag.
Ett av examensarbetena handlar om att ta fram en algoritm för att klassificera trafik på internet och avgöra om det handlar om videöverföring eller inte. Detta görs med hjälp av exempeldata från ett av Procera Networks system som är i skarp drift hos en operatör. Ett av de två andra examensjobben fortsätter det arbetet genom att titta på hur en sådan algoritm kan implementeras med bästa möjliga prestanda i förhållande till hårdvarurestriktioner, i det här fallet anpassat till Procera Networks system.
- Idag är en stor del av internettrafiken just videoöverföring och om man kan identifiera och klassificera den typen av trafik kan man också välja att hantera den på ett speciellt sätt i förhållande till annan trafik. På så vis kan man förbättra både för videotrafiken och för övrig trafik, säger Johan Garcia.
Det tredje arbetet handlar om att undersöka metoder för att estimera hur många enheter som är anslutna till en och samma internetanslutning. Alltså hur många enheter som är uppkopplade mot en router och kopplade till ett abonnemang, exempelvis i en bostad. Detta kan vara till nytta för internetoperatörer genom att möjliggöra för dem att bättre förstå hur deras kunder använder sin internetanslutning.
Sebastian Salomonsson, Ricky Andersson och Filip Västlund är överens om att det är fördelaktigt att göra examensjobb mot ett företag.
- Det är speciellt kul och givande att veta att det man gör kanske kommer att användas av ett företag, i ett riktigt system. Det gör att man anstränger sig lite extra.
Om HITS
Arbetet med att etablera forskarprofilen HITS startade hösten 2014 och finansieras av KK-stiftelsen. Tillsammans med fem svenska företag samarbetar Datavetenskap vid Karlstads universitet för att ta fram nya och bättre nätverkstjänster som möter kraven från vår allt mer mobila värld. Syftet med samarbetet är också att gemensamt stärka konkurrenskraften för svensk industri.
KK-stiftelsen finansierar forskning och kompetensutveckling som sker i samverkan med näringslivet. Förutom att varje projekt ska ha vetenskaplig höjd ställer KK-stiftelsen som krav att näringslivet medverkar till ett värde som är lika stort som KK-stiftelsens finansiering.
Målet med profilsatsningar är att ett lärosäte tillsammans med företag bygger upp en forskningsmiljö som förväntas bli nationellt konkurrenskraftig och internationellt uppmärksammad.