Industri och akademi samarbetar för en mer mobil tillvaro
2016-09-12Icomera utvecklar och levererar system för trådlöst internet på publika transportmedel så som bussar och tåg. Datavetenskap vid Karlstads universitet forskar om och arbetar för ett snabbare och bättre internet. Tillsammans skapar de bättre nätverkstjänster för att möta kraven från vår allt mer mobila tillvaro.
Lite förenklat kan bussar och tåg liknas vid plåtburkar där radiosignaler har svårt att ta sig in vilket hindrar tillgången till en mobil uppkoppling om man befinner sig på insidan. Men, genom en antenn på taket som pratar med en router på insidan kan resenärerna få tillgång till trådlöst internet via en mobil uppkoppling.
Icomera är en av sex industripartners inom forskningsprofilen HITS, High Quality Networked Services in a Mobile World, som leds av Datavetenskap vid Karlstads universitet.
- Vi är mycket nöjda över vårt samarbete med Datavetenskap. Vårt team på Icomera är ganska litet och därför är det mycket viktigt att vi lägger resurserna på rätt saker, berättar Mats Karlsson, innovation- och forskningschef på Icomera. Genom ett sådant här samarbete har vi möjlighet att få in nya idéer och perspektiv som kan ge oss nya svar och mer kunskap för att fatta bättre beslut.
I det system som används för trådlöst internet på publika transportmedel så samlas en mängd data om nätverkstrafiken. Samarbetet mellan Icomera och Karlstads universitet handlar om att samla, visualisera och analysera datan. Detta kan användas för bland annat feldetektering i ett tidigt skede vilket innebär att felet kan korrigeras innan användarna upplever problem.
Begränsad kapacitet måste utnyttjas smart
Internetuppkoppling på bussar och tåg innebär ofta många användare på en liten yta med tillgång till begränsad kapacitet. För att användarna på fordonet ska få en bra internetuppkoppling krävs att den kapacitet som finns används på ett smart och effektivt sätt. Genom att göra det samt använda multipla radionätverk så ser Icomera till att användarna får tillgång till en stabil uppkoppling på tåg och bussar.
Latensen är en faktor som kan bli lidande om kapaciteten inte utnyttjas smart samt om fel uppstår i systemet. Det innebär att användaren då kan uppleva fördröjningar.
- Latens och fördröjningar i nätverk är områden som vi forskar kring, berättar Johan Garcia, projektledare och lektor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Genom samarbetet med Icomera får vi tillgång till värdefull data och input till vår forskning som gör att vi har möjlighet att hitta nya lösningar som kan minska latensen och förbättra internet.
Forskningsprofilen HITS
Arbetet med att etablera forskningsprofilen HITS startade hösten 2014 och finansieras av KK-stiftelsen. Tillsammans med sex svenska företag samarbetar Datavetenskap vid Karlstads universitet för att ta fram nya och bättre nätverkstjänster som möter kraven från vår allt mer mobila värld. Syftet med samarbetet är också att gemensamt stärka konkurrenskraften för svensk industri.
- För oss har samarbetet lett till nya angreppssätt när det kommer till att analysera big data, berättar Mats Karlsson. Svårigheter som forskarna stött på i deras arbete gjorde att vi valde ett annat angreppsätt än det vi tänkt från början vilket sparade oss både tid och resurser. Forskarna har också hittat nya metoder och angreppsätt som lett till resultat som kan vara av intresse för oss framöver. Vi har också fått hjälp att verifiera idéer genom att vi och forskare i projektet tittat på samma problem och helt oberoende av varandra kommit fram till likartade lösningar.