Forskning om den pågående nätverkstransformationen presenterades under konferens
2017-11-17Den 6-8 november deltog forskare från Karlstads universitet vid en konferens i Berlin för att presentera forskning kopplad till 5G och de nya nätverksarkitekturer som växer fram. Den rapida digitalisering vi lever i kräver enorm kapacitet av dagens och framtidens nät och för att kunna möta dessa krav behövs nya, mer automatiserade och flexiblare nätverk.
Nuvarande nätverk är ofta resurskrävande och kostsamma att bygga ut och implementera nya tjänster och funktioner på. Delvis beror det på att funktionerna och komponenterna som bildar nätverken ofta har behov av specifik fysisk hårdvara. Inom Datavetenskap vid Karlstads universitet är ett av fokusområdena datakommunikation och där pågår bland annat forskning om 5G och framtidens kommunikationsnät.
IEEE Conference on Network Function Virtualization and Software Defined Networks 2017 har som syfte att sammanföra forskare och företag från hela världen med fokus på flexiblare och mer automatiserade nätverk. Under konferensen presenterade forskare från Karlstads universitet tre papper, varav två av dem med koppling till forskarprofilen HITS, Högkvalitativa nätverkstjänster i en mobil värld.
- Konferensen handlade om 5G och framtidens virtuella och mjukvarustyrda nätverk. Inom Datavetenskap vid Karlstads universitet tittar vi bland annat på hur nätverksfunktioner i en virtuell miljö påverkar fördröjningar och hur de bör placeras för att tillgodose kraven i olika nätverk, säger Andreas Kassler, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Vi tittar också på hur virtuella nätverk i datacenters bör kopplas samman för att trafiken ska kunna styras så optimalt som möjligt.
Inom forskarprofilen HITS samarbetar Datavetenskap vid Karlstads universitet med fem företag som har verksamhet i Sverige för att ta fram nya och bättre nätverkstjänster som möter kraven från vår allt mer mobila värld. Syftet med samarbetet är också att gemensamt stärka konkurrenskraften för svensk industri. Arbetet med att etablera forskarprofilen HITS startade hösten 2014 och finansieras av KK-stiftelsen.
Konferensen IEEE NFV-SDN 2017 besöktes av cirka 100 deltagare från både akademi och industri. Den arrangerades för tredje året i rad och var i år en del av Berlin 5G Week 2017.
- Många av deltagarna under konferensen kom från industrin, säger Andreas Kassler. För oss var konferensen en mycket bra möjlighet att visa upp vår forskning och för att skapa kontakter med relevanta företag och forskningsgrupper.
Läs mer om konferensen på http://nfvsdn2017.ieee-nfvsdn.org/
Läs mer om HITS på https://www.kau.se/cs/hits