En svensk agenda för framtidens internet
2015-10-30För att Sverige även fortsättningsvis ska vara ett av världens ledande IT-länder krävs koordinerade satsningar på internetinfrastrukturen. Professor Anna Brunström vid Karlstads universitet är en av initiativtagarna bakom arbetet med att ta fram en svensk agenda för internet. Resultatet av arbetet finns nu publicerat i ”A Swedish Agenda for the Future Internet”.
Det övergripande målet för A Swedish Agenda for the Future Internet är att bidra till social och ekonomisk tillväxt i Sverige. Det ska ske genom att optimera internets infrastruktur och internetanvändning, till förmån för allt och alla som är uppkopplade. Agendan är framtagen inom ramen för Strategiska innovationsområden, en gemensam satsning mellan VINNOVA, Energimyndigheten och Formas. Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för Sveriges internationella konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar.
– Användningen av internet ökar stadigt och allt fler olika tjänster är beroende av en väl fungerande internetinfrastruktur. För att möta kraven från nya tjänster och tillhandahålla en säker och robust tillgång för användarna är en fortsatt utveckling av internets infrastruktur central både för Sverige och globalt, säger Anna Brunström, professor inom Datavetenskap vid Karlstads universitet.
Om internets infrastruktur inte lyckas expandera i takt med efterfrågan hindras inte bara IT-sektorn som avgränsad näring, utan effektivisering och tjänsteutveckling i alla branscher i samhället som i en allt ökande takt blir del av informationssamhället.
Sex områden i fokus
A Swedish Agenda for the Future Internet omfattar en lång lista på möjliga åtgärder för förbättrad internetinfrastruktur. Agendan har tagits fram i samarbete med en bred representation inom internetsamfundet i Sverige. Förslagen har samlats i sex fokusområden:
1. Forskning, innovation och entreprenöriell utveckling
2. Identitets- och behörighetshantering
3. Internetåtkomst
4. Resurshantering i privata nätverk
5. Integritet på nätet och elektroniska spår
6. öppna och de facto-standarder
En övergripande slutsats är att det finns behov av systematisk och långsiktig koordinering av åtgärder för stabil och säker internetinfrastruktur i Sverige. I likhet med internationell praxis bör koordineringen ha representanter från akademi, det civila samhällets aktörer, teknikersamfundet, affärsintressen och offentlig verksamhet.
Agendan presenterades vid ett seminarium i Stockholm i början av oktober. Den kommer också att presenteras och debatteras vid ett av seminarierna under Internetdagarna i Stockholm i november. Anna Brunström medverkar där som en av paneldeltagarna.
Agendan i sin helhet: https://www.iis.se/docs/Swedish-agenda-for-the-future-internet.pdf