Digitalisering på prevas presenterades under snitslunch
2017-10-18Den 10 oktober arrangerades höstens första snitslunch med företaget Prevas som värd. Pontus Ljungdahl jobbar idag som utvecklare på Prevas där han började 2014. Under lunchen berättade Pontus sin resa till Prevas via examensjobb och hur det är att jobba med digitalisering inom industrin.
Prevas är ett teknikföretag med cirka 600 medarbetare i Sverige, Norge, Danmark och Indien. Pontus Ljungdahl arbetar på Prevas MID i Sverige som utgörs av kontoren i Karlstad och Örebro.
- Prevas är ett företag med högt i tak där man främjar nytänkande genom att våga testa nya saker, säger Pontus. Vi har som mål att vara en strategisk partner åt våra kunder i deras digitaliseringsarbete. Vi framtidsspanar och tittar på trender, vilket våra kunder själva inte har möjlighet till i samma utsträckning. Utifrån det försöker vi hitta och testa nya digitala lösningar som kan vara till nytta för kunderna.
Digitalt krishanteringssystem
Under Snitslunchen berättade Pontus om digitaliseringsprojekt som Prevas jobbat med. Bland annat har de tillsammans med en kund tagit fram ett digitalt krishanteringssystem i form av en app som agerar sambandscentral vid en kris. Appen innehåller bland annat interaktiva instruktioner för vad som ska göras i en krissituation och en chatfunktion för krisledningen.
Deltagarna under lunchen fick också möjlighet att testa en HoloLens - glasögon som gör det möjligt att skapa en mixed reality, en kombination av Virtuel reality och Augmented reality. Enligt Pontus finns det stora möjligheter med HoloLens men idag används det mest för att testa sig fram.
SNITS, Samverkan Näringsliv och IT-studenter, är en samverkansgrupp kring IT-utbildningarna vid Karlstads universitet. Gruppen består av representanter från Altran, Askås, CGI, Elvenite, Evry, Prevas, Redpill Linpro, Sogeti, Stamford, Tieto, ÅF, Compare, Linda Carlstad samt Informatik och Datavetenskap vid Karlstads universitet
- Snits är ett jättebra sätt för oss att få kontakt med studenter och tvärtom, säger Pontus Ljungdahl. Jag är ett gott exempel på att snits fungerar som en länk mellan studier och arbetslivet. Jag hoppas att vi genom att vara synliga i snitssammanhang kan förmedla hur roligt och utvecklande det är att jobba med industrin.
Snits verkar som en katalysator för mötet mellan student och näringsliv genom att ordna studiebesök, gästföreläsningar, lunchmöten, mentorsverksamhet, praktikplatser och examensarbeten. Olof Nyhrén studerar på webb- och multimedieprogrammet och deltog under lunchen. Förutom att delta på snitsluncher är Olof delaktig i mentorsprogrammet tillsammans med en mentor från Askås.
- Snitsaktiviteterna är ett bra sätt att få en inblick i och komma närmre företagen. Det ger en förståelse för vad företagen vill ha och vad jag som student bör fokusera på. Det är också ett bra sätt att hitta företag att söka sig till efter studietiden.