Datavetenskap vid Karlstads universitet deltog vid IETF95
2016-04-20Den 4-9 april, 2016 arrangerade IETF, Internet Engineering Task Force, sin första träff för året i Buenos Aires. Där deltog Datavetenskap vid Karlstads universitet i flera avseenden för att bidra i utveckling och underhåll av Internet.
IETF är ett internationellt, oberoende organ som jobbar med utveckling och underhåll av Internet. Genom IETF och organets processer så skapas och underhålls standardiseringar för Internet. Varje år arrangeras tre veckolånga träffar i IETF:s regi där forskare och utvecklare möts i olika forum och arbetsgrupper. Bland annat förekommer så kallade BoF, Birds of a Feather.
BoF är ett informellt diskussionsforum som används av IETF för att initiera nya subgrupper för medlemmar som är intresserade av ett specifikt, gemensamt ämne. Under ett BoF deltog Toke Høiland-Jørgensen, doktorand i datavetenskap vid Karlstads universitet för att presentera sin implementering av protokollet Babel. Babel är ett så kallat routingprotokoll som skall bidra till att framtidens hemmaroutrar kan prata med varandra och självkonfigurera sig. Protokollet är framtaget av Juliusz Chroboczek, forskare vid Université de Paris-Diderot
- Jag har gjort en ny implementering av det protokoll som Juliusz har skapat. Under BoF-mötet presenterade jag mina erfarenheter av detta arbete och hur det gick att implementera protokollet, berättar Toke Høiland-Jørgensen.
Toke Høiland-Jørgensen tillsammans med Juliusz Chroboczek under IETF95.
Om protokollet och beskrivningen av det är tillräckligt bra och det är önskvärt så tillsätts en arbetsgrupp som under en period kommer att arbeta för att förfina protokollet och dess dokumentation för att åstadkomma en standardisering.
Deltog i ytterligare två arbetsgrupper
Vid IETF:s träffar så hålls även möten av mer formell karaktär inom de arbetsgrupper som etablerats för att ta fram nya standarder eller eventuellt revidera befintliga. Datavetenskap har under IETF95 även deltagit i två etablerade arbetsgrupper: TAPS, Transport Services och RMCAT, RTP Media Congestion Avoidance Techniques.
Arbetsgruppen TAPS jobbar med att specificera och standardisera nya transporttjänster för att utveckla kommunikationen över internet. Detta arbete är även en del inom EU-projektet NEAT, A New, Evolutive API and Transport-Layer Architecture for the Internet, där Datavetenskap vid Karlstads universitet är en part.
Inom NEAT arbetar man för att skapa en ny typ av arkitektur för hur applikationer och nätverk på internet kommunicerar. Syftet är att göra kommunikationen över internet mer flexibel och förenkla för applikationsutvecklare att välja hur deras applikation ska kommunicera över olika typer av nätverk. För att det ska bli möjligt så krävs ett gränssnitt som arbetar mellan applikationer och nätverk vilket man inom NEAT håller på att skapa. I det gränssnittet så behövs ett antal olika transporttjänster.
- Under TAPS möte vid IETF95 så presenterades en prototyp av det gränssnitt som tagits fram inom NEAT, berättar Anna Brunström, professor i datavetenskap vid Karlstads universitet. Att man presenterade prototypen var delvis för att visa upp det arbete man har gjort inom projektet men också för att låta deltagarna i TAPS ha synpunkter och möjlighet att bidra till utvecklingen av den nya arkitekturen, gränssnittet men framförallt de transporttjänster det kommer att innehålla. Många deltagare i TAPS är även med och arbetar med gränssnittet i NEAT-projektet.
Professor Anna Brunström
Anna Brunström sitter även med som en av två ordföranden i arbetsgruppen RMCAT där man tittar på standardisering av stockningskontroller för realtidstjänster.
- Jag deltog vid RMCAT-mötet på distans vilket är en bra möjlighet under alla möten inom IETF. Jag har även varit med och planerat RMCAT-mötet, berättar Anna Brunström. Under mötet tittade man på algoritmer för stockningskontroll som det i gruppen arbetas med och som utvärderas för att eventuellt bli standardiserade framöver.
Läs mer om NEAT
Läs mer om IETF och IETF95
Läs mer om Babel