BioWiseTrans ger möjlighet till nätverk
2018-02-19BioWiseTrans är ett nordiskt initiativ som syftar till att upprätthålla och utveckla ett nätverk för att studera och driva omställningen till en ny bioekonomi, i första hand mark- och biomassabaserad. I januari hölls en workshop i finska Joensuu med forskare och samarbetspartners från Sverige, Norge och Finland.
Nätverksprojektet, som startade i september förra året, ska pågå fram till 2020 och finansieras av Nordisk Kommittee för Lantbruks- och matforskning och Nordisk Skogsforskning och samarbetspartners. Från CRS deltar Margareta Dahlström och Ida Grundel. Under årets andra vecka arrangerades workshop och studiebesök i finska Karelen, i Joensuu. Här lyftes viktiga aspekter av mark- och skogsbaserad biomassproduktion i finska regioner med fokus på bioenergi och hur avancerade skogsbaserade produkter kan bidra till landsbygdsutveckling och fritidsintressen.
Eeva Turunen, Nordregio, presenterade nya resultat från the Nordic Bioeconomy Analysis - en del av State of the Nordic Region Report som presenterades i februari. Deltagarna fick också en rundtur på Joensuu Science Park och fick ta del av deras aktiviteter för att stärka bioekonomin.
Paper Province deltog
Paul Nemes, vice vd för Paper Province, var en av deltagarna på BioWiseTrans-dagarna.
- Paper Province övergripande vision handlar just om skoglig bioekonomi, att hållbart använda skogen som den resurs den är och både skapa en bättre miljö och tillväxt. Därför känns det självklart att delta i BioWiseTrans, där vi både hämtar och bidrar med kunskap samt inte minst skapar nätverk och kontakter. Det som var extra angeläget med träffen i Joensuu, var arbetet med att utveckla en gemensam projektansökan inom EU:s Horisont 2020, berättar Paul Nemes.
Han menar att samverkan med andra aktörer också stärker det regionala samarbetet.
- Vi lär oss om våra gemensamma styrkor och kan lyfta fram våra goda exempel i olika sammanhang inom EU.
I Värmland med omnejd är skogen en resurs ur ett industriellt perspektiv och här finns en lång erfarenhet av förvaltning och skogsbruk. Det är en verksamhet som har stor ekonomisk betydelse för regionen. Paper Province medlemsföretag står för en årlig omsättning på cirka 25 miljarder kronor.
- Omställningen till en skoglig bioekonomi handlar i lika stor utsträckning om en mental omställning som att utveckla nya tekniker och produkter. Det kräver att både företag och konsumenter förändrar vårt beteende mot mer hållbara produkter och för det krävs också en tvärvetenskaplig forskning, menar Paul Nemes.