Avslutade projekt
- Marketing technology (MARTECH) for customer behavioral transformation to rapidly reduce food wastes
Avit Bhowmik är involverad i MARTECH, som syftar till minskat matsvinn genom förändrade konsumtionsbeteenden. Projektet är finansierat av MIRAI som är ett samarbete mellan svenska och japanska universitet.
Läs mer om Mirai 2.0 här.
- DET NYA LIVET UTANFÖR STORSTADEN. ERFARENHETER AV VARDAGEN FÖR BARNFAMILJER SOM FLYTTAT UT FRÅN STORSTADEN
Att byta bostadsregion innebär att livet organiseras om när det gäller bostad, arbete, fritid och andra aspekter som påverkar vardagen. Projektet vill bland annat ge svar på hur barnfamiljer som flyttat ut från storstaden till mindre städer och tätorter upplever att vardagslivet påverkats och vilken betydelse platsens egenskaper så som till exempel tillgången till service, bostad och arbetsmarknad, natur och kultur, och fritidsaktiviteter spelar för hur vardagslivet ter sig.
Läs mer om projektet här.
- LOKALA CIVILSAMHÄLLENS ROLL FÖR RURALA SAMHÄLLEN
Projektet syftar till att bidra med kunskap om det lokala civilsamhällets roll i att bevara och utveckla servicefunktioner i glest befolkade områden på den svenska landsbygden, och kring vilka effekter denna civilsamhällesorganisering har på lokalsamhället.
Läs mer om projektet här.
- BIOKULTURELLT ARV OCH ALTERNATIV MATPRODUKTION - BIOKUMA
Hur samspelar småskalig matproduktion med bevarandet av vårt biokulturella arv? Är det biokulturella arvet ett hinder eller en möjlighet? Vad påverkar jordbrukets förutsättningar att driva småskalig, alternativ matproduktion? Det är några av frågorna som forskare vid Karlstads universitet, Norsk institutt for kulturminneforskning och Høgskolen i Innlandet undersöker i projektet Biokuma.
Läs mer om projektet här.
- DIGGITERRI
Horizon 2020-projektet DigiTeRRi ska bidra till digitalisering av den traditionella industrin och välfärden. Dessutom ska projektet skapa ett hållbart forsknings- och innovationsklimat. Projektet har samarbetspartners i Frankrike och Österrike. På regional nivå deltar Karlstads universitet, Paper Province och Region Värmland. Målet är att göra Värmland till en hållbar, attraktiv och konkurrenskraftig plats genom ökad digitalisering. Arbetsmetoden som används i projektet kallas för Responsible research and innovation, RRI. RRI går i korta drag ut på att identifiera de olika intressenter som kommer påverkas av en förändring och inkludera dem för att skapa engagemang i omställningsarbetet.
Läs mer om projektet här.
- PLATSBASERADE DIGITALA UPPLEVELSER
Under det senaste decenniet har vi sett stora förändringar inom besöksnäringen som en effekt av digitaliseringen i samhället. Besöksnäringens aktörer är numera online, vilket förändrar förutsättningarna för hur näringen kommunicerar med besökare, hur marknadsföring, reseplanering och bokningar sker samt besökarnas upplevelse på plats. Målsättningen med projektet är att stötta nya idéer och bidra till en utvecklings- och innovationsprocess och på så sätt bidra till produktutveckling likväl som till en metodutveckling för hur vi kan arbeta fram platsbaserade digitala upplevelser.
Läs mer om projektet här.
- SKOGEN SOM RESURS OCH MÖJLIGHET FÖR REGIONAL UTVECKLING
Det här projektet undersöker vad det innebär för en region att ställa om till en hållbar bioekonomi, hur arbetsprocessen ser ut för de regionala aktörerna och hur skogen kan vara en resurs i det arbetet. Syftet med projektet är att bidra med kunskap för att stärka kompetensen hos de regionala aktörerna och de regionala innovationssystemen i Värmland, som ett led i omställningen till en skogsbaserad hållbar bioekonomi. Projektet innefattar en fallstudie av tre europeiska regioner där strategier för smart specialisering och regionala innovationssystem tillämpats för att främja omställningen till en skogsbaserad bioekonomi.
Läs mer om projektet här
- INNOVATION FÖR GRÖN OMSTÄLLNING I SKOGEN - INGOSKOG
Hur ska vi främja forskning och innovation för en grön omställning med skogen som resurs? Det är utgångspunkten för treåriga Interreg-projektet Innovation för grön omställning i skogen, som är ett samarbete mellan Karlstads universitet, Høgskolen i Innlandet och en rad andra samarbetspartners.
Läs mer om projektet här.
-
PAPER PROVINCE 2.0 - EN STORSKALIG DEMONSTRATOR FÖR SKOGSBASERAD BIOEKONOMI
Karlstads universitet deltar i det tioåriga Vinnväxt-initiativet ”Paper Province 2.0 – En storskalig demonstrator för skogsbaserad bioekonomi” som leds av klusterorganisationen The Paper Province. Syftet med satsningen är att skapa hållbar tillväxt genom att utveckla internationellt konkurrenskraftiga och attraktiva forsknings- och innovationsmiljöer i regionen.
Läs mer om projektet här.
-
DE OBESUTTNAS ARKEOLOGI OCH KULTURARV
I detta projekt studeras och synliggörs de obesuttnas livsvillkor och kulturarv från tiden c 1700-1900 utifrån ett Miljörättviseperspektiv, för historieskrivning och kulturmiljövård. Olika källmaterial kombineras och utvärderas genom fallstudier.
Läs mer om projektet här.
-
ATT UTVECKLA BIOEKONOMISK OMSTÄLLNING I NORDEN (BIO WISE TRANS)
Ett nordiskt nätverksprojekt med syftet att upprätthålla och utveckla ett unikt gränsöverskridande (tvärvetenskapligt och intressentinkluderande) nätverk för att studera och driva omställningen till en ny och primärt mark- och biomassabaserad bioekonomi.
Läs mer om projektet här.
-
DIGITALISERING OCH BESÖKSNÄRING
Denna pilotstudie utgår från turistbranschen och undersöker den digitala utvecklingen samt konsumentstyrt innehåll. Syftet är att utveckla metoder och idéer som besöksnäringen kan ta del av och visa hur ett besöksmål kan berika och fördjupa upplevelsen med digitala hjälpmedel. Projektet kommer att undersöka vad som krävs för att den värmländska besöksnäringen ska kunna nå dit. Ett av målen med studien är att lägga grunden för ett större, flerårigt projekt som vidareutvecklar resultaten.
Läs mer om projektet här.
-
OMSTÄLLNING TILL EN ANSVARSFULL SKOGLIG BIOEKONOMI
Projektet är en del av specialiseringen Skoglig bioekonomi inom ”Akademin för smart specialisering” på Karlstads universitet. En omställning till en hållbar skoglig bioekonomi handlar inte enbart om en förändring av produktionssystem inom näringslivet utan kräver också en omställning av konsumtionsvanor där civilsamhällets normer och värderingar utgör en viktig del. Utmaningen ligger därför i att ställa om ”hela samhället” till hållbarhet, vilket handlar om större strukturella förändringar än att enbart ställa om produktionskedjor. Målet med projektet är att ta fram ny kunskap om processer för omställning till en hållbar skoglig bioekonomi samt att stärka forskning och innovation inom ramen för bioekonomi på Karlstads universitet. Projektet ska även leda till att skapa en bred samverkan inom det regionala innovationssystemet i Värmland där olika aktörer i samhället bör engageras.
Läs mer om projektet här.
-
SMART INDUSTRI I REGIONERNA
Projektet innefattar samverkansforskning kring Näringsdepartementets nya strategi: “Smart industri”. Projektets syfte är att skapa ny kunskap som rör aktörer med ansvar för regional utveckling och vetenskapssamhället.
Slutrapport "Smart industri som regional verkstad"
Finansiering: Tillväxtverket
Projektledare: Margareta Dahlström
Övriga forskare, CRS: Svante Karlsson
Projektperiod: 2017-2018
- MIT-PHD Rapport 2019:3, Centrum för klimat och säkerhet
MIT-PHD är ett forskningsprojekt om att vara doktorand i tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, där akronymen MIT står för multi-, inter- och transdisciplinär forskning. Projektet studerar relationer mellan organisering av tvärvetenskaplig forskarutbildning och kunskapsproduktion utifrån ett doktorandperspektiv. En sådan kunskap kan genom att synliggöra strukturer och innehåll som påverkar kunskapsproduktionen, ligga till grund för att förstärka och effektivisera mål, medel och strategier i tvärvetenskapliga forskarutbildningar och forskning.
Fyra olika tvärvetenskapliga forskningsmiljöer ingår i studien och åtta forskare är involverade i projektet som också ska resultera i en vetenskaplig artikel.
Deltagande forskare: Camilla Berglund fil doktor, kulturgeografi, Magnus Johansson fil doktor, naturgeografi, Margareta Dahlström professor, kulturgeografi, kontaktperson, Lars Nyberg docent, miljövetenskap, Mikael Granberg, professor statsvetenskap och Mariele Evers professor, geografi, Universitetet i Bonn, Jon Moen professor, ekologi, Umeå universitet samt Malin Mobjörk fil. doktor statsvetenskap Sipri.
Finansiär: Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande (CRS), Centrum för klimat och säkerhet (CCS) och Vinnova genom Vinn växtinitiativet "Paper province 2.0. Projektperiod: 2015-2017.
- Gränsöverskridande ekosystemtjänster. Skogen som natur- och kulturarvsresurs
Projektet är en förstudie inom Interreg Sverige-Norge. Det övergripande syftet är att trygga det gränsöverskridande skogsområdets ekosystemtjänster inom Inre Skandinavien, för att kunna utveckla områdets framtida attraktivitet, hållbara utveckling och försörjning med fokus på skogen som resurs. Fokus ligger på skogens många värden där olika aktörer samverkar i ett flerbruk av skogen. Det handlar om skogsföretag, besöksnäring, småföretagare, och föreningar som verkar i skogen såsom orienteringsföreningar, och scouter, samt bruket av skogen för friluftsliv, rekreation, jakt, svamp- och bärplockning. Ett grundläggande dilemma är intressekonflikterna mellan olika användningar av skogen och även mellan bevarande- och bruksintressen. Både bevarande och brukande är komplexa processer som rymmer olika förutsättningar, intressenter och målsättningar. Det är viktig å utveckla goda metoder för att optimera flerbruket av skogen och på så sätt skapa tillväxt och attraktivitet på båda sidor av gränsen. Tidigare projekt inom det gränsöverskridande området Finnskogen har arbetat med metoden landskapsresursanalys. Denna metod kommer att testas och utvecklas ytterligare, till exempel i förhållande till besöksnäringen och i förhållande till omställningen till en skoglig bioekonomi. Ett annat verktyg är så kallade hot-spots. Hot-spots kan utvecklas för att kommunicera olika värden i skogen till olika typer av aktörer från skogsföretag, besöksnäring, föreningar och organisationer samt allmänheten.Förstudien syftar till att identifiera och kartlägga förutsättningarna för ett huvudprojekt inom Interreg.
Projektledare: Margareta Dahlström, professor i kulturgeografi, margareta.dahlstrom@kau.se
Övriga deltagare: Eva Svensson, Camilla Berglund och Ida Grundel (samtliga CRS), Harry Andreassen och Ole Bakmann (båda Högskolan i Hedmark) samt Kristian Bjørnstad (Trysilvassdragets Skogeierlag)
Finansiär: Interreg Sverige-Norge
Projektperiod 2016-08-01 - 2017-01-31
- Paper Province 2.0 – En storskalig demonstrator för skogsbaserad bioekonomi, fas 1
Karlstads universitet deltar i den första fasen av det tioåriga Vinnväxt-initiativet ”Paper Province 2.0 – En storskalig demonstrator för skogsbaserad bioekonomi” som leds av klusterorganisationen The Paper Province. Syftet med satsningen är att skapa hållbar tillväxt genom att utveckla internationellt konkurrenskraftiga och attraktiva forsknings- och innovationsmiljöer i regionen. Tillsammans med regionens kluster och andra privata och offentliga forskningsresurser, ska Paper Province bygga en storskalig demonstrator som visar hur bioekonomi fungerar i praktiken.
Bioekonomi är ett växande forskningsfält om hur fossila bränslen kan fasas ut och ersättas av gröna resurser. Inom bioekonomi tittar man på hur tillgängliga bioresurser ska räcka till, hur man använder dem mest effektivt och på helt nya sätt. I satsningen ingår forskare vid såväl Fakulteten för hälsa, natur- och teknikvetenskap som Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap. Projektet är en samfinansiering av Vinnova, The Paper Province medlemsföretag, Karlstads universitet, Region Värmland, Länsstyrelsen, Landstinget i Värmland, Karlstad, Hammarö, Grums, Forshaga, Sunne, Torsby, Arvika och Säffle kommun samt Skogsstyrelsen.
Läs mer om Karlstads universitets arbete inom Paper Province 2.0 här.
Inom Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap, där CRS är baserat, fokuserar arbetet i projektet på utveckling och förändring. Vilka processer och förändringar krävs för att övergå till en hållbar utveckling baserad i en skoglig bioekonomi? Inom projektet arbetar forskarna kontinuerligt med frågor om olika former av metoder för tvärvetenskaplig forskning, såväl mellan skilda ämnesdiscipliner som gällande metoder som involverar aktörer utanför akademin.
Under 2015 utförs en delstudie som är en policyorienterad begreppsutredning. Begreppsöversikten fokuserar på hur ”storskalig demonstrator” används både inom forskning och policy (inom EU och olika regioner) och reder ut vilka politiska förutsättningar som antas existera när regioner görs till laboratorium för policyexpertisen. Inom delstudien analyseras även hur EU uppmanar regionala beslutsfattare att tänka kring aspekter som innovation och vilken roll policies kan spela på regional nivå. Ger EU någon guidning till de som arbetar med ambitiösa regionala samhällsomvandlingsinitiativ när det gäller hur policylogiker som “smart specialisering”, “bredare inkludering” och ”hållbarhet” är tänkt att samspela? Vad ses som viktiga mekanismer och drivkrafter för att förverkliga policies?" Under 2016 fokuserar projektet på hur civilsamhället kan inkluderas i omställningen till en hållbar skoglig bioekonomi samt förberedelser för en europeisk jämförelse. Projektet fördjupar även kunskapen kring cirkulär ekonomi, bioekonomi och om det civila samhällets förhållande till EU:s innovationspolitik. Inom begreppsanalysen görs en översyn av bland annat Living labs i relation till policies för klusterinitiativ.
Deltagande forskare: Margareta Dahlström, professor, kulturgeografi (kontaktperson), Line Säll, filosofie doktor, statsvetenskap, Inga Aflaki, filosofie doktor, statsvetenskap och Mikael Granberg, professor, statsvetenskap, Ida Grundel, filosofie doktor, kulturgeografi och Camilla Berglund, filosofie doktor, kulturgeografi.
Projektperiod januari 2014 - december 2016.
- Demokratiseringssträvanden genom regionalisering i en brytningstid: fallet kvinnors resurscentra
Syftet med forskningsprojektet är att analysera och problematisera vilka möjligheter det finns att arbeta för kvinnors inflytande i olika lokala kontexter och institutionella ordningar, i en tid när politiken präglas av management-inspirerade förhållningssätt, projektpolitik och utvärdering. Projektets huvudsakliga empiriska fokus är den samtida organiseringen för kvinnors inflytande i regionala utvecklingsprocesser i fyra olika regioner i Sverige.
Projektets webbsida: kau.se/demgov
Deltagande forskare: Line Säll postdoktor statsvetenskap, projektledare line.sall@kau.se, Tomas Mitander fil doktor statsvetenskap tomas.mitander@kau.se, Malin Rönnblom fil doktor statsvetenskap malin.ronnblom@kau.se, Andreas Öjehag fil doktor statsvetenskap andreas.ojehag@kau.se
Finansiär: Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor (MUCF)
Projektperiod: Jan - Dec 2016
- Omställning till bioekonomi, smart specialisering och quadruple helix
Projektet "Omställning till bioekonomin, smart specialisering och quadruple helix" är ett projekt som pågick från och med januari till och med september 2015. Projektet samfinansieras av Karlstads universitet genom Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande (CRS), Region Värmland och Vinnova genom Vinnväxtinitiativet ”Paper Province 2.0”.
Projektet syftar till att fördjupa kunskapen och betydelsen av det civila samhället såsom brukare, frivilligorganisationer och fackföreningar i omställningen till bioekonomin och ett hållbart samhälle. Inkluderandet av det civila samhället, en fjärde helix, kan därigenom ses som en vidgning av tidigare regionala samverkanssystem såsom triple helix som traditionellt sett bygger på samverkan mellan akademi, näringsliv och myndigheter till ett quadruple helix system.
Deltagande forskare: Ida Grundel (filosofie doktor, kulturgeografi) och Margareta Dahlström (professor, kulturgeografi).
Finansiär: Projektet samfinansieras av Karlstads universitet genom Centrum för forskning om regionalt samhällsbyggande (CRS), Region Värmland och Vinnova genom Vinnväxtinitiativet ”Paper Province 2.0”.
Projektperiod: januari - september 2015