Forskarskolans doktorander
Doktoranderna i forskarskolan om hållbar samhällsförändring vid CRS.
Khabat Amin, Risk- och miljöstudier
Forskar om säkerhet för gående i vägtrafikmiljö.
Sandra Andersson, Socialt arbete
Undersöker den sociala organiseringen av insatsen skyddat boende från våldsutsatta kvinnors ståndpunkt. Avhandlingen är en institutionell etnografi som baseras på intervjuer med kvinnor som har varit placerade i skyddat boende, observationer och intervjuer med socialsekreterare, samt fokusgruppsintervjuer med personal i ideella, kommunala och privata skyddade boenden.
Sofia Billebo, Kulturgeografi
Undersöker hur markanvändningskonflikter påverkar människors liv, möjlighet till identifikation och tillhörighet med sina omgivningar och/eller andra platser. Jag undersöker också vilka naturnarrativ som produceras, landskapens föränderlighet och synsättet på hur olika kategorier av natur/icke-natur och människor/icke-mänskliga djur representeras och manifesteras i landskapet. En tredje aspekt som undersöks är miljöetik och miljörättvisa i förhållande till naturen som resurs. Några av mina forskningsintressen är naturnarrativ, miljöetik, identitetsstudier, geografiska binärer, rural geografi, urban geografi och postkolonial teori.
Tove Bodland, Risk- och miljöstudier
Mitt forskningsintresse handlar om samhällets förmåga att förbereda för, hantera samt återhämta sig efter extrema väderhändelser. Min forskning utgår ifrån ett resiliensperspektiv på risk- och krishantering i en svensk kontext med fokus på den lokala nivån (region, kommun samt civilsamhälle). Mer specifikt tittar jag för närvarande på frågor kring hinder och möjligheter för samverkan mellan olika aktörer. Min forskning innefattar olika teoretiska aspekter av lokal samhällsresiliens (Eng. community resilience) så som frågor kring kunskap och lärande, relationer och nätverk, styrning och ledning.
Peter van Eerbeek, Kulturgeografi
Mathilde de Goër de Herve, Risk- och miljöstudier
I sitt avhandlingsarbete studerar Mathilde rättvisefrågor kopplat till riskhantering. Inom ramen för hållbar utveckling studerar hon olika dimensioner av rättvisa: social, ekologisk, rumslig och tidsmässig. I avhandlingens första del undersöker hon hur rättvisa beaktats inom hantering av översvämningsrisker och utvecklar ett ramverk för risk rättvisa. I den andra delen fördjupar hon sig i tidsmässiga aspekter inom katastrofriskhantering och hur kommande generationer påverkas.
Kristin Gustafsson, Risk- och miljöstudier
Kristin Gustafsson är doktorand inom området samverkan, mötesplatser för samverkan och lärande. Hon är adjunkt på ämnet risk- och miljöstudier och undervisar i delar om kommunikation, klimatanpassning och strategier för hållbar utveckling. Kristin är agronom i grunden.
Per Göransson, Kulturgeografi
I min forskning undersöker jag relationen mellan körverksamhet, plats och samhällskontext. Bakgrunden till detta är att Sverige brukar beskrivas som ett av världens mest sekulära länder. Religiösa inslag är dock fortfarande närvarande, till exempel genom religiöst färgade kulturella aktiviteter och olika typer av möten och spänningar mellan religiösa och sekulära uttryck i samhället. Att analysera körverksamheter i en svensk kontext är intressant då cirka sex procent av befolkningen regelbundet sjunger i en kör. Körmedlemmar är geografiskt spridda över hela Sveriges yta på både urbana och rurala platser. Körer har även en lång tradition som kristen kulturyttring vilket har gett ett rikt kulturarv från tidigare körverksamheters långa historia i Sverige. Det finns ett stort antal både sakrala (religiösa) körer samt sekulära (icke-religiösa) körverksamheter i Sverige. Körverksamhet är ett exempel som kan belysa mötet mellan det sakrala och sekulära och hur det ges uttryck geografiskt i ett sekulariserat land som Sverige.
Maja Herstad, Genus/Sociologi
Mitt forskningsområde rör jämställdhets- och mångfaldsarbete i organisationer. Min licentianduppsats utforskar emotioner och känslor som viktiga komponenter i jämställdhetsarbete i organisationer, arbete som ofta innefattar platser där medarbetare och externa genusexperter möts. Jag är särskilt intresserad av emotioner som värderas högt eller är vanligt förekommande i arbetet, och deras kopplingar till återkommande praktik, lokala maktrelationer och olika organisationskontexter. Mitt arbete bygger bland annat på Emotionssociologi och kritiska studier om jämställdhet/jämställdhetsintegrering. Jag deltar i forskningsskolan inom Centrum för forskning om hållbar samhällsförändring (CRS) och är ansluten till Centrum för Genusforskning (CGF).
Monika Högsnes, Socialt arbete
Mitt forskningsområde undersöker upplevelser, tankar, känslor och uppfattningar om psykosocialt stöd inom hälso-och sjukvården hos personer med förvärvad hjärnskada. Studien baseras på intervjuer med personer med förvärvade hjärnskador och deras närstående, som har egen erfarenhet av psykosocialt stöd.
Lisa Lindqvist, Genus/Sociologi
I sitt avhandlingsarbete studerar Lisa digital feminism i Sverige med fokus på samspelet mellan aktivism och teknologi. Studien undersöker exempel på, uttryck för, och strategier kring feminism i sociala medier i en svensk kontext, särskilt feministiska hashtags som #MeToo och #kvinnostrejk.
Leigh Ann Loebs, Socialt arbete
Mitt forskningsområde rör våld mot barn och vilken hjälp dessa barn får av socialtjänsten. Jag ingår i ett pågående projekt vid FoU Välfärd Värmland som heter SAVE - Support and protection Against Violence, on Equal terms for all children (Stöd och skydd mot våld, på lika villkor för alla barn). Min forskning är praktiknära och i mitt deltagande inom SAVE-projektet ingår ett utvecklingsarbete med de lokala socialtjänsterna.
Shahab Mirbabaei, Sociologi
Min forskning tittar på ungas verbala och fysiska praktiker av rasifiering i vardagen. Jag närmar mig rasifiering som en process och en form av andrafiering och social differentiering. Materialet baseras på deltagande observationer och fokusgruppsintervjuer på en fritidsgård i en mellanstor stad i Sverige. Framför allt är jag intresserad av ungas närmanden till idéer om skillnader och likheter, kategorier och stereotyper, ras i relation till andra kategorier, samt förhållningssätt till fenotypiska markörer. Med denna fördjupade studie bidrar jag till forskningen genom att nyansera vår förståelse för när, var och hur rasifiering spelar roll i Sverige.
Kristoffer Nilsson, Socialt arbete
I sin avhandling undersöker Kristoffer allmänhetens föreställningar, tankar och (framförallt) förtroende för socialtjänsten och socialsekreterare. Vidare undersöks vad som kan tänkas ligga bakom föreställningarna och förtroendet samt om de får några praktiska konsekvenser, dels för socialsekreterare i deras yrkespraktik och dels för socialtjänsten som organisation i termer av exempelvis legitimitet.
Liselotte Olsson, Sociologi
Avhandlingsprojektet handlar främst om familj, föräldraskap och emotioner. Fokus ligger på hur män som donerar sperma privat upplever de relationer som skapas i samband med donationen. Teoretiskt kommer avhandlingen att baseras på begrepp inom den sociologiska utgångspunkten personligt liv och maskulinitetsteori. Är även doktorandrepresentant i stipendiekommittén vid Karlstads universitet.
Michaela Padden, Statsvetenskap
Forskar om policy och reglering av "big data" och dess användning i framväxande tekniska processer som försöker övervaka vårt realtids beteende och förutse vår nästa troliga dragning. Framförallt är intresset av huruvida det nuvarande europeiska ramverket för dataskydd är tillräckligt för att inte bara säkerställa privata integritetsbehov utan också för att möta växande utmaningar med ursprung i processer som algoritmiskt beslutsfattande, prediktiva analysmetoder och målet om beteendemodifiering.
Linda Persson, Risk- och miljöstudier
Min forskning handlar om motstånd i frågor som relaterar till miljö- och riskfrågor. Det motstånd jag är intresserad av är inte de som gör motstånd mot exempelvis miljöarbete utan de som på olika sätt gör motstånd mot den rådande normen, status quo eller business as usual. Detta involverar delstudier om bland annat counterurbanization som motstånd mot den neoliberala urbaniseringens risker, samt Fridays for Future rörelsen inspirerad av Greta Thunbergs skolstrejk.
Alesia Rudnik, Statsvetenskap
Alesia Rudnik är doktorand i statsvetenskap. Hennes forskningsprojekt fokuserar på demokratisering och digitalisering av politiken i autokratiska länder. I sitt avhandlingsprojekt tittar hon på hur sociala medier används för politisk mobilisering, respons från autokratiska regimer, samt på relationer mellan regimer och sociala nätverksplattformar.
Johanna Tangnäs, Statsvetenskap
Forskningsintresset utgörs av samhällsstyrning, demokrati, legitimitet och möjligheter till transformation. I nuläget handlar min forskning om frånvaro av artikulerade politiska konflikter, inom hållbarhet och tillväxt. I första hand i en svensk kontext. Jag är intresserad av att studera förskjutningar och diskursiva praktiker i svenska regioner, utifrån utmaningar och förändringar av det politiska handlingsutrymmet som återfinns på den internationella nivån men i högsta grad har en regional logik.
Alexander Thielen, Sociologi
Mitt forskningsområde handlar om forskarnas relation till forskningskommunikation i massmedia. I min avhandling tänker jag undersöka hur vetenskapskommunikation kan förstås som ett meningsfullt verktyg för svenska forskare i ljuset av massmediernas och akademins logik. Jag är särskilt intresserad av att förstå detta fenomen utifrån kunskapssociologisk teori.
Kenny Turesson, Risk- och miljöstudier
I min forskning har jag undersökt faktorer associerade med social sårbarhet relaterat till klimatrisker i Sverige, för att sedan undersöka allmänhetens tillit till räddningstjänst och i vilken grad individer skyddar sig själv i form av att äga skyddsutrustning. I fortsatt forskning har jag för avsikt att undersöka hur risk i svensk kontext uppfattas, förstås och prioriteras. Mitt forskningsintresse berör samhällelig riskhantering med särskilt intresse för riskförståelse och prioritering.