VAL, Vidareutbildning av obehöriga lärare
VAL-projektet vänder sig till dig som är verksam som lärare eller förskollärare men saknar behörighetsgivande examen. Genom kompletterande utbildning av olika slag syftar detta regeringsuppdrag till att öka andelen behöriga i skolan och förskolan.
VAL-projektet är ett nationellt projekt som bedrivs av åtta lärosäten; Göteborgs universitet, Högskolan Dalarna, Jönköping University, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Stockholms universitet, Malmö universitet samt Umeå universitet. För samordning av projektet ansvarar Umeå universitet. VAL-projektet är förlängt till år 2030 med sista ansökning inför ht 2026.

Krav på yrkeserfarenhet som lärare/förskollärare och tidigare studier
För att antas till VAL-projektet vid Karlstads universitet krävs att du arbetar som lärare i relevant stadium och i relevanta ämnen på grund- eller gymnasieskola eller är verksam i förskolan. Om du ska bli yrkeslärare krävs att du har arbetat minst två år som lärare.
Studier inom VAL-projektet kan omfatta maximalt 120 högskolepoäng, vilket oftast innebär att du behöver ha tidigare studier som kan ingå i examen. Komplettering sker utifrån varje individs examensmål och meriter. En individuell studieplan upprättas för alla sökande som antas till projektet. För yrkeslärare krävs inga tidigare studier. Läs vidare i utbildningsplanen under "Dokument".
Ansökan till VAL
På VAL:s nationella hemsida finner du information om behörighetskrav, möjliga examina, förordningstexter och styrdokument.
1. Gör en webbansökan
Gör din webbansökan under perioden 15 mars till 15 april inför en hösttermin och 15 september till 15 oktober inför en vårtermin.
Ansökan till VAL vid Kau görs i flera steg:
- Du gör först en webbansökan på lararutbildning.nu/VAL
Länk till webbansökan - När du skickat in webbansökan får du en bekräftelse per e-post samt en direktlänk till antagning.se där du ansöker till VAL och laddar upp intyg och meriter.
Följ instruktionerna för att skapa ett användarkonto på antagning.se (om du inte redan har ett). Observera att du inte behöver en aktiveringskod för att anmäla dig, men måste du bekräfta din identitet med den aktiveringskod som vi skickar till din folkbokföringsadress. När du fyllt i aktiveringskoden kan du bland annat se dina meriter och läsa meddelanden. - Om du söker för att bli yrkeslärare måste du dessutom ansöka om att få dina yrkeskunskaper validerade i verktyget Valda. Det är samma inloggningsuppgifter som på antagning.se.
2. Komplettera med handlingar
När du har gjort en webbansökan ska du ladda upp nödvändiga handlingar på antagning.se. Ladda upp dina bilagor så snart som möjligtdock senast den 26 april kl 23.59. Instruktioner om detta får du i ett kvittensmejl när du slutfört webbansökan. För att din ansökan till VAL ska anses vara komplett behöver du ladda upp:
- Utskriven och signerad webbansökan från lararutbildning.nu.
- Tjänstgöringsintyg som styrker din nuvarande och tidigare erfarenhet som obehörig lärare. Vi behöver detaljerade uppgifter om din nuvarande och eventuella tidigare tjänster. Anställningsavtal godkänns inte.
- Eventuella studieintyg som inte redan finns tillgängliga på antagning.se när du är inloggad. Det kan t.ex. gälla äldre utbildningar före 1990 eller utländska utbildningar.
Information till dig som vill bli yrkeslärare
Vi har samlat all information, kontaktuppgifter och blanketter som gäller yrkeslärare inom VAL på en egen webbsida.
Urval och antagningsbesked
Under förutsättning att webbansökan samt bilagor inkommit i tid, och du bedöms behörig, kommer du som är verksam som obehörig lärare att antas till utbildningen. Om det finns fler behöriga än utbildningsplatser för sökande till förkortad förskollärarutbildning tillämpas dock meritvärdering. Antagningsbesked kommer att publiceras på antagning.se senast den 14 juni 2022 inför HT22. Individuell studieplan för VAL skickas separat via e-post.
Examina inom VAL vid Karlstads universitet
Inom VAL kan du komplettera till:
- Grund-, Ämnes- eller Yrkeslärarexamen (2011 års lärarutbildning)
- Lärarexamen (2001 års lärarutbildning)
- Äldre examen (före 2001)
- Förskollärarexamen
När det gäller förskollärarexamen ser vi vilken examen som är möjlig beroende på omfattning av tidigare studier och antal verksamma år i förskolan och förskoleklass. Du som har varit verksam med en förskollärares arbetsuppgifter i mer än 8 år kan ha rätt till att få dina yrkeskunskaper validerade och få en förkortad utbildning (vid Karlstads universitet startar den förkortade utbildningen endast på vårterminer ). Läs mer här.
Karlstads universitet antar dessutom verksamma i förskolan som har max 60 hp kvar för att ta ut en förskollärarexamen, utan krav på 8 års arbetslivserfarenhet.
Studieform
För många studerande innebär VAL-projektet studier inom utbildningsvetenskap. För dig som ska bli ämneslärare ges kurserna i utbildningsvetenskap som distansundervisning på halvfart (50% studietakt). Det är tre viktiga närträffar i Karlstad per termin och varje närträff är generellt två (ibland tre) dagar. Observera att det kan förekomma ett annat upplägg, med digitala närträffar, på grund av corona-pandemin. För dig som ska läsa mot en examen som ger behörighet i åk F-6 ges kurserna i utbildningsvetenskap på helfart (100% studietakt) och dagtid.
Kompletterande ämnesstudier är också aktuellt för många. Eftersom behovet på individnivå varierar kan detta innebära studier på helfart eller vid annat lärosäte.
VFU inom VAL
Hur mycket VFU (verksamhetsförlagd utbildning) du behöver göra beror på hur länge du har arbetat som lärare. Du som är VAL-student behöver kunna göra VFU i egen tjänst.
Du som har mer än 8 års yrkeserfarenhet som lärare eller förskollärare
Enligt förordningsändring som trädde i kraft 1 september 2020 har du som har arbetat länge som lärare eller förskollärare möjlighet att få en förkortad studiegång. Enligt nya förordningen (SFS 2020:724) ska du ha arbetat minst åtta läsår med en total omfattning av minst 75 procent och minst tre av dessa åtta år ska vara sammanhängande. Du ska huvudsakligen ha varit verksam i det ämne/ämnen – skolämne eller förskolepedagogiskt område – som du har möjlighet att nå en examen i. För antagning till hösten 2022 gäller att de åtta läsåren ska vara intjänade senast 15 oktober 2021 och att du var anställd den dagen.
Hur får jag som redan studerar i VAL reda på om de nya reglerna gäller mig? Du gör en ny ansökan till VAL eftersom vi behöver få in uppdaterad information om din yrkeserfarenhet och dina studiemeriter. Därefter görs en omprövning av ditt ursprungliga antagningsbeslut.
Skillnad på examen och behörighet
Universitetet utfärdar en lärarexamen vars innehåll styrs av högskolelagen. För att få en lärarexamen krävs att man uppfyller examensmålen för aktuell examen. Du ansöker själv om examen när du har avslutat dina studier.
Skolverket utfärdar lärarlegitimation, vilket är det dokument som ger dig behörighet att undervisa. En lärarexamen är grunden för legitimation, men du kan även åberopa studier som ligger utanför din examen och på så sätt få behörighet i fler undervisningsämnen än de som ingår i din examen. Du kan även åberopa utökad behörighet grundat på undervisningserfarenhet, om du undervisat i ett annat ämne än det som ingår i din examen i mer än 8 år. Läs mer på Skolverkets hemsida.
Redan VAL-student?
Är du redan antagen till studier inom VAL på Karlstads universitet? Läs mer här:
