ForskarFredag
ForskarFredag är Sveriges mest spridda vetenskapsfestival med aktiviteter i hela Sverige. Vi på Karlstads universitet hälsar er välkomna under vår vecka med fokus på tillgänglig forskning den 25 till den 30 september 2023!

Vårt program för ForskarFredag veckan:
Måndag den 25/9:
Öppet hus RiskLab
Var? - RiskLab, Hus 21 Karlstads universitet
När? - 12:00-15:00
På måndagen öppnas dörrarna till RiskLab på Karlstads universitet, en verktygslåda fylld med pedagogiska resurser, metoder och övningar som är utformade för att väcka intresse, förmedla kunskap och främja lärande om klimatrisker. Ta del av spännande aktiviteter såsom:
- Floodville: Stig in i ett interaktivt översvämningsspel - här möter du rinnande vatten i en fysisk modell. Skynda dig att rädda ett samhälle från akut översvämning. Det kommer att bli allvarligt och det kommer att gå fort, men med rätt prioriteringar och samarbete kan du sätta stopp för vattnet och rädda stadens viktiga funktioner och invånarnas liv.
- Riskköping: Var med och bygg upp ett hållbart samhälle genom dialog och beslutsfattande. I spelet tar vi itu med samhällsrisker tillsammans och utforskar hur våra val och handlingar påverkar samhällets säkerhet och hur väl våra byggnader är rustade för kriser av olika slag.
- Strömmen går: Är du beredd? Du kommer att ställas inför och behöva agera i en realistisk krissituation. Genom lekfulla interaktioner och samarbete får du en fördjupad förståelse för de utmaningar som uppstår vid kriser.
Exitainern
Var? - Karlstads universitet, utanför huvudentrén
När? - 12:00-16:00
Den nybyggda Exitainern är exklusivt tillgänglig utanför huvudentrén vid Karlstads universitet. Exitainern är en innovativ och realistisk container, omvandlad till en miniatyrlägenhet. Inuti skapas en simulerad miljö där små grupper får öva på hemberedskap i olika scenarier som utgår ifrån olika grundbehov; kommunikation, mat, vatten, värme och hygien. Det är en praktisk möjlighet för allmänheten att lära sig och förbättra sin egen beredskap inför olika krissituationer. Under Beredskapsveckan turnerar Exitainern genom olika värmländska kommuner för att erbjuda invånarna en unik chans att öva och förbereda sig.
Studenter från Karlstads universitet kommer att vara spelledare för Exitainern och det finns möjlighet att träffa forskare vid flera av aktiviteterna.
Torsdag den 28/9:
Forskningspodden
”Barns rörelse: frihet, ansvar och ålderism”.
Nu kan du lyssna på Karlstads universitets forskare Johan Högman, som forskar inom idrottsvetenskap om på vilka olika sätt som barns rörelse begränsas genom att de inte har tillgång till de beslutande rummen. Hur vuxnas intressen styr och formar barns möjligheter till rörelse.
Fredag den 29/9:
Årskurs 9
Var? Ägget
När? kl 08.30-11.00
Nu ger vi eleverna i åk 9 möjligheten att besöka ForskarFredag på Karlstads universitet till en förmiddag med två forskarföreläsningar, ”Biobränslepellets räddar liv i Zambia!” och ”Celler – kroppens små pusselbitar”. Förutom föreläsningarna kommer eleverna även få träffa några av universitetets studenter, få en rundvandring på universitet och självklart bjuds eleverna på fika.
Årskurs 4
Var? Ägget
När? kl 08.30-11.00
Det blir en förmiddag i RiskLab, en verktygslåda fylld med pedagogiska resurser, metoder och övningar som är utformade för att väcka intresse, förmedla kunskap och främja lärande om klimatrisker. Med spännande aktiviteter såsom:
- Floodville: Stig in i ett interaktivt översvämningsspel – här har du rollen som en samhällsräddare. Använd modellering och prioritering för att skydda samhällsviktig infrastruktur och rädda ett samhälle från översvämningar. Låt din expertis sätta stopp för rinnande vatten i en fysisk modell!
- Riskköping: Var med och bygg upp ett hållbart samhälle genom dialog och beslutsfattande. I spelet tar vi itu med samhällsrisker tillsammans och utforskar hur våra val och handlingar påverkar samhällets säkerhet. Det är dags att ta ansvar och skapa en bättre framtid!
- Strömmen går: Träd in i rollen som olika samhällsintressen och agera i en realistisk krissituation. Genom lekfulla interaktioner och samarbete får du en fördjupad förståelse för de utmaningar som uppstår vid kriser.
Förutom RiskLab kommer eleverna även få träffa några av universitetets studenter och självklart bjuds eleverna på fika.
Lördag den 30/9:
När? kl. 11:00-12:00
Var? Stadsbiblioteket i Karlstad
Forskningspodden live - Barn rör sig för lite!
Under ForskarFredag sänder Forskningspodden live från Karlstads stadsbibliotek! Barn rör sig för lite! Så heter det ofta i dagens debatt, och det finns också många studier som bekräftar bilden att barns fysiska aktivitet minskar. I detta samtal med Johan Högman, forskare i idrottsvetenskap vid Karlstads universitet och Frida Bernhardsson, fritidskonsulent på Karlstads kommun, kommer vi att diskutera faktorer bakom utvecklingen, på vilka sätt den är problematisk och vad som kan göras för att öka barns möjligheter att vara fysiskt aktiva. Evenemanget är kostnadsfritt och utan föranmälan. Det kommer även att finnas möjlighet för publiken att ställa frågor.
Riskvandring i Karlstad – från kris till hållbarhet.
När? - Kl. 13:00-15:00 (sista starttid 14:30)
Var? - Start: Bryggan vid Värmlands museum. Mål: Inre hamn.
Genom en promenad med guidade stopp får du kunskap om Karlstads risker och beredskap inför kriser utifrån historik, dagens förutsättningar och framtidens klimat. Du får insikt i hur vi påverkas av framtida klimatrisker så som värmeböljor och skyfall, vi pratar om nybyggnation och befintlig bebyggelse och anpassning till ett förändrat klimat – en möjlighet att ta del av Karlstads resa mot en hållbar framtid!
Vandringen är kostnadsfri och det är bara att dyka upp. Den går på gångvägar och du genomför promenaden i din egen takt.
ForskarFredag vill skapa mötesplatser mellan forskare och allmänhet, visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Besökare och forskare möts genom experiment, workshops, prova-på-aktiviteter, vetenskapsshower, tävlingar, samtal, utställningar, science cafés och mycket mer.
ForskarFredag vill:
- Visa upp forskning och innovation som bedrivs i hela Sverige, inom alla forskningsområden och discipliner,
- Skapa mötesplatser och öka dialogen mellan forskare och alla som är nyfikna på forskning och innovation,
- Stimulera intresset för högre utbildning, forskning och innovation hos unga,
- Visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur det är att jobba som forskare,
- Visa på forskningens och innovationernas betydelse i vardagen och för samhället.
Målgruppen är den breda allmänheten med en särskild inriktning mot barn och unga. Lokala aktiviteter arrangeras av bland annat lärosäten, science centers, kommuner, regionförbund, science parks, museum och forskningscenter och samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet.
ForskarFredag har arrangerats sedan 2006 och är en del av European Researchers’ Night.

