Hur värderas betygen?
Om du är behörig, det vill säga har de förkunskaper som krävs för en viss kurs eller program, kommer dina meriter att värderas inför urvalet. Med meritvärdet konkurrerar du sedan om utbildningsplatserna.

Meritvärdet är en slags poäng som räknas fram med dina meriter som grund, till exempel ditt gymnasiebetyg, resultat från högskoleprov och tidigare högskolepoäng. Du kan även få extra poäng genom så kallade meritkurser och meritpoäng. Det högsta sammanlagda värdet av alla meriter för sökande med slutbetyg är 22,5.
Eftersom både utbildnings- och betygssystemen ändrats en del genom åren, skiljer sig reglerna åt beroende på hur dina betyg och meriter ser ut.
Räkna ut ditt meritvärde
Nu finns det en räknehjälp för dig som vill räkna ut ditt jämförelsetal. Räknehjälpen räknar fram jämförelsetalet och sedan lägger du själv till eventuella meritpoäng för att få fram ditt meritvärde.
Jämförelsetal + meritpoäng = meritvärde
- Du hittar räknehjälpen på antagning.se
Mindre fördelaktigt att komplettera och läsa upp
Det är viktigt att du får bra betyg från början, vare sig du går i gymnasieskolan eller gymnasial vuxenutbildning. All komplettering – vare sig det handlar om att läsa upp betyg (konkurrenskomplettering) eller att läsa kurser som du behöver för behörighet (behörighetskomplettering) – innebär att du räknas in i en kompletteringsgrupp i urvalet. Denna grupp har betydligt färre platser än den direktgrupp du hamnar i om du inte har kompletterat.
Idrott och hälsa
För elever som påbörjat gymnasiet ht 2007 eller senare räknas betyg i Idrott och hälsa som övriga kurser. För elever som avslutar sina studier före 1 januari 2010 räknas detta betyg endast om det krävs för behörighet och/eller höjer meritvärdet.
