Samverkan inom säkerhet och krisberedskap
Karlstads universitet samarbetar med de nationella initiativen Campus totalförsvar och Cybercampus Sverige samt regionalt med Försvarshögskolan.

Samarbete med Försvarshögskolan
Från januari 2026 samlokaliseras Försvarshögskolans enhet i Karlstad med Karlstads universitet. Lokaliseringen till universitetets campus kan komma att bidra till nya och förstärkta samarbeten mellan Försvarshögskolan och Karlstad universitet. Samarbeten kan avse både utbildning och forskning, samt även nya finansieringsmöjligheter. Även den regionala noden inom ramen för Campus totalförsvar kan utvecklas genom ett tätare samarbete.
Campus totalförsvar
Campus totalförsvar är ett nationellt initiativ där svenska lärosäten samarbetar för att stärka Sveriges totalförsvar genom utbildning, forskning, samverkan och innovation. Genom Campus totalförsvar får yrkesverksamma och studenter tillgång till akademisk utbildning och forskning som bidrar till samhällets motståndskraft.
Campus totalförsvar är ett strategiskt samarbete mellan svenska lärosäten. Genom att sammanföra akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle i ett nationellt nätverk skapas en robust plattform för att utveckla och sprida kunskap inom områden som säkerhetsskydd, krisberedskap, ledarskap i kris, energiförsörjning och logistik. Samarbetet syftar till att stärka totalförsvaret genom att utbilda framtidens experter och främja forskning som möter samhällets behov.
Cybercampus Sverige
Cybercampus Sverige är ett svenskt nationellt initiativ som bedriver banbrytande forskning, innovation och utbildning inom cybersäkerhet och cyberförsvar utöver vad som är möjligt för ett enskilt universitet, institut, myndighet eller företag.
Flera svenska aktörer, däribland myndigheter, företag och akademin, har ett gemensamt ansvar för svenskt cyberförsvar. Genom engagemanget i Cybercampus medverkar Karlstads universitet till att utbilda fler cybersäkerhetsexperter samt utveckla forskning och innovation i samarbete med andra aktörer. Universitetets forskare och lärare är till exempel engagerade i att utveckla och utbyta kursmaterial, vidareutveckla cyberrange-infrastruktur mellan Cybercampus och dess partners samt leder Cybercampus forskarskola.
