Ulla Rantakeisu, professor i socialt arbete
Ulla Rantakeisu är född och uppvuxen i den trespråkiga staden Kiruna. Finska är hennes modersmål. Efter ett par yrkesverksamma år i Luleå och Stockholm flyttade hon till Umeå för att studera. Först på Komvux och därefter på Umeå universitet där hon tog sin kandidatexamen i sociologi 1993.

Ulla Rantakeisu fick efter sin examen en tjänst som forskningsassistent vid dåvarande Centrum för folkhälsoforskning, Landstinget i Värmland. År 1999, då Karlstads universitet bildades, anställdes hon av universitetet som universitetsadjunkt. Forskarutbildningen i socialt arbete gick hon vid Göteborgs universitet där hon disputerade 2002.
– Min forskargärning har i huvudsak fokus på arbetslöshetens sociala och hälsomässiga konsekvenser. En annan forskningsinriktning handlar om hur välfärdsinstitutioner kan fungera såväl sorterande som exkluderande i förhållande till utsatta grupper. På 1990-talet studerade jag rasistiskt och etniskt relaterade våldsbrott och intresserade mig för hur tjänstemän förhåller sig till integrering och inte minst hur motstånd mot integrering konkret kan gå till.
Frågan om hur omedveten diskriminering drabbar välfärdsinstitutioners klienter har hon även fortsatt med genom att använda genus och klass som viktiga analyskategorier. Ett nytt forskningsintresse är äldreomsorgen och förhållandet mellan olika organisationsideologier, omsorgsarbetarnas arbetsförhållanden och omsorgens praktik.
– Framöver kommer jag, tillsammans med mina kollegor i socialt arbete, att utveckla forskningen om omsorgsarbetares arbetsvillkor i en samhällsutveckling präglad av motsägelsefulla organisationsideologier. Gärna tvärvetenskapligt och i samverkan med omvärlden. Gärna tvärvetenskapligt och i samverkan med omvärlden. Ett annat är förhållandet mellan maktlöshet, emotioner och välbefinnande. Jag skulle även vilja följa upp de tidigare studierna om rasistiska brott.
Ulla Rantakeisu har en ständig längtan norrut, särskilt under vårvintern och sommaren. På vintern åker hon skridskor och skidor och sommaren tillbringas i sommarhuset på en ö i Torneälven. För att känna sig mer hemmastadd i Karlstad bestämde hon sig för att bygga sig en egen vedeldad bastu. Den beskriver hon som den överlägset bästa platsen för vardagssamtal med familjen.
