Maria Larsson, professor i omvårdnad
Maria Larsson är född och uppvuxen i Trollhättan. Hon flyttade till Karlstad 1985 för att kombinera studier med sin idrott, sprinter på svensk elitnivå som junior, på Friidrottsgymnasiet.

Maria Larsson trivdes i Värmland och studerade vidare till sjuksköterska vid dåvarande Hälsohögskolan. Efter sjuksköterskeexamen 1993 arbetade Maria Larsson några år inom cancervården innan hon vidareutbildade sig till specialistsjuksköterska inom onkologi vid Örebro universitet.
Maria Larsson undervisade på dåvarande Avdelningen för Omvårdnad, Institutionen för Hälsa och Vård vid Karlstads universitet innan hon påbörjade sina forskarstudier vid samma lärosäte 2001. Under 2006 disputerade hon i omvårdnad med avhandlingen ”Eating problems in patients with head and neck cancer treated with radiotherapy: Needs, problems and support during the trajectory of care”. Efter avlagd doktorsexamen har hon haft uppdrag som klinisk lektor och programledare för sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet och sedan 2017 är hon ämnesföreträdare. Hon har utvecklat kurser på såväl grund- och forskarutbildningsnivå inom områden som hon bedriver forskning i och på så sätt bidragit till att nya forskningsresultat snabbt kan omsättas i både utbildning och vårdverksamhet. Något som hon anser är oerhört väsentligt.
- Målet för omvårdnad som vetenskap är att utveckla kunskap som bidrar till en omvårdnad av hög kvalitet för de personer som är i behov av vård. Min forskning är verksamhetsnära och handlar om att utveckla en personcentrerad cancervård i samverkan med patienter, närstående och företrädare för vårdverksamheten. Det innebär att utveckla evidensbaserad kunskap kring vårdens innehåll och utformning för att möta patienters och närståendes behov av en trygg, säker och jämlik vård nu och i framtiden.
Maria Larssons forskning har till stor del handlat om betydelsen av sköterskeledd cancervård i form av särskilda mottagningar samt den nationella satsningen att varje cancerpatient ska ha en kontaktsjuksköterska. Under de senaste åren har hon också startat upp ett internationellt forskningsprogram med målet att utveckla interventioner och modeller för en vård av hög kvalitet i livets slutskede.
- Utvecklingen av nya former för cancerbehandling innebär att alltfler behandlas och lever med biverkningar och många komplexa symtom av sjukdomen och dess behandling. Jag brinner för att utveckla en cancervård som tillgodoser patienters och närståendes behov av vård och stöd. Min strävan är att min forskning ska vara tvärvetenskaplig och att den genomförs i nära samarbete med vårdverksamheten. Det ökar förutsättningarna till resultat som är till direkt nytta för såväl enskilda patienter och närstående, professionen som samhället.
Maria Larssons familj består av maken Roger och ungdomarna Sarah, Agnes och Henrik. På fritiden hämtar hon energi genom att vara tränare åt en grupp friidrottande juniorer i IF Göta Karlstad och odla växter hemma i villaträdgården i Alster.
