Mikael Grehk, professor i materialteknik
”Utgångspunkten för ämnet materialteknik är att förstå hur materials byggstenar, eller dess mikrostruktur, samverkar på olika längdskalor och ger upphov till olika materialegenskaper så som hållfasthet, slagseghet, utmattningshållfasthet, nötningsmotstånd, elektriska egenskaper och korrosionsmotstånd.”

Mikael Grehk är född i Filipstad och uppväxt i Karlstad där han studerade till gymnasieingenjör på Älvkullegymnasiet. Hans studentexamen ledde till en anställning som kemist vid Pharmacia i Uppsala, samt studier i fysik och kemi vid universitetet. Efter studierna disputerade Mikael Grehk i materialfysik vid Kungliga tekniska högskolan. Han gjorde en treårig post doc-tjänst vid Deutsches Elektronen-Synchrotron i Hamburg och arbetade därefter som forskarassistent vid Maxlab i Lund. Efter avslutad tjänst i Lund undervisade han som högskolelektor vid Högskolan Dalarna i åtta år innan han sökte sig ut i industrin och då till Sandvik AB där han under tio år arbetade med olika typer av forskningsfrågor. För lite mindre än fyra år sedan började Mikael Grehk emellertid att undervisa och forska på Karlstads Universitet och med återkomsten till Karlstad är cirkeln sluten.
- Utgångspunkten för ämnet materialteknik är att förstå hur materials byggstenar det vill säga dess mikrostruktur, samverkar på olika längdskalor och ger upphov till olika materialegenskaper så som hållfasthet, slagseghet, utmattningshållfasthet, nötningsmotstånd, elektriska egenskaper och korrosionsmotstånd. För att förstå materialegenskaper är det viktigt att isolera olika fenomen. På Karlstads universitet testar vi olika materials mekaniska egenskaper med olika utrusningar, några kommersiellt inköpta medan andra är egenutvecklade av personalen på enheten. De mekaniska egenskaperna korreleras till hur mikrostrukturen är uppbyggd och till olika processteg i tillverkningen. Målet är att förstå mikrostrukturens inverkan på de mekaniska egenskaperna hos olika material och kunna förutsäga olika materialegenskaper och framställa material som har bättre egenskaper än föregångarna.
- För att karaktärisera mikrostrukturen används olika typer av avancerade mikroskop så som ljusoptiska- och svepelektronmikroskop men även röntgendiffraktion. Jag strävar efter att förstå sambanden mellan olika fysikaliska skeenden. Ett aktuellt exempel är att optimera slagutmattningsegenskaperna hos avancerade stål. Eftersom det inte finns någon kommersiellt tillgänglig testutrustning har vi utvecklat en egen. Nästa steg är att förstå hur mikrostrukturen påverkas av upprepade slag för att kunna ge förslag på hur stålen skall optimeras för att nå högsta möjliga slagutmattning.
Mikael Grehk vill att hans forskningsresultat ska vara användbara både på kort och lång sikt. För att verkligen kunna lösa en frågeställning behövs det en blandning av tillämpade studier som ger snabba resultat med experimentella och teoretiska djupdykningar som oftast tar längre tid men som ger en mer fundamental förståelse.
- Modern forskning är ett lagarbete där personer med olika specialkunskaper måste samarbeta för att lösa de forskningsfrågor vi står framför.
Vid sidan av jobbet gillar Mikael Grehk att laga mat, umgås med sin sambo, barnen och vänner. För att hålla sig i form försöker tränar han under devisen ”den träning som blir av är bra träning”.
